Американоцентричният и рускоцентричният свят пренареждат балансите си, така че Централна и Източна Европа да влязат в ерата на Байдън

Американоцентричният и рускоцентричният свят пренареждат балансите си, така че Централна и Източна Европа да влязат в ерата на Байдън

Владимир Митев (източник: Владимир Митев)

Българо-руските отношения са в ниска точка. Това се дължи не толкова на вътрешна динамика, колкото на международния контекст, в който двете страни се намират

Камран Барадаран

След встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън редица държави в Централна и Източна Европа се конфронтираха остро с Русия. Една от тях е България, чиято прокуратура започна разследване за руска връзка при взривове в обекти, свързани с оръжейната индустрия преди години. Бяха обвинени няколко българи за шпионска мрежа, предполагаемо свързна с Русия. Бяха изгонени и руски дипломати.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира по този повод, че България се опита да надмине Чехия в своята антируска линия.

В този контекст Иранската работническа новинарска агенция се свърза с основателя на блога “Персийският мост на приятелството”, за да получи мнение относно българо-руските и европейско-руските отношения. Интервюто бе публикувано на 8 май 2021 г.

Някои смятат, че в момента Русия и България изпитват най-ниското ниво на двустранни отношения през последното десетилетие. Колко точен е този анализ?

Българо-руските отношения наистина са в ниска точка. Това обаче не се дължи чак толкова на вътрешна динамика, колкото на международния контекст, в който двете страни се намират. В САЩ се смени стопанинът на Белия дом. Докато Тръмп защитаваше американските интереси по един по-приемлив за Русия начин и беше добър приятел на израелския премиер Нетаняху, Джо Байдън олицетворява друго разбиране за международните отношения. И според мене в момента американската администрация отвоюва територия в Централна и Източна Европа, от която е имало известно оттегляне през последните години. 

По времето на Доналд Тръмп България успя да построи продължението на газопровода Турски поток на своя територия, което бе в полза на Русия и Сърбия. Тя закупи и американски изтребители, което бе видяно като извиване на ръце, тъй като първоначално предпочитанията бяха за шведски изтребители. 

Новата американски администрация е доста по-непримирима спрямо Русия. Тя е заявила намерения да използва антикорупцията и човешките права като средства и водещи теми в своята външна политика. Вероятно това обяснява политическият хаос, който настъпи в България след парламентарните избори от 4 април 2021 г. Те детронираха досегашния премиер Бойко Борисов, който управлява с малки прекъсвания в продължение на повече от 11 години. В момента българското общество е много политизирано и много разделено. Но въпреки, че ново правителство не можа да бъде съставено и президентът ще назначи временен кабинет, други български институции – като прокуратурата, запълват вакуума и следват актуалната геополитическа линия. Това, което се случва в българо-руските отношения е ясен знак кое посолство и кои геополитически сили доминират в България в момента.

България, Латвия, Чехия и Естония изгониха руските дипломати през последните седмици. Русия е отвърнала съответно. Докъде мислите, че ще стигне това?

Въпреки че ескалацията изглежда сериозна, според мене можем да сме спокойни, че война едва ли ще има. Щетите биха били твърде големи за всички страни. Видя се, че западните сили не изглеждат готови да воюват за Украйна с Русия. Русия също обяви през април, че е започнала изтегляне на своите войски от границата с Украйна. Изглежда, че по-скоро наблюдаваме едно маневриране и пренареждане на балансите – както вътре в страните, така и в международен план, така че нашият регион да навлезе в епохата на Байдън. 

Доколкото ми е известно САЩ и Русия не са водили гореща война едни срещу други, независимо, че по време на Студената война целият свят беше територия за тяхното противопоставяне. Сегашното напрежение между американоцентричния свят и рускоцентричния свят също не е нещо ново. Предполагам, че целта на сегашния процес ще бъде утвърждаването на власт в Централна и Югоизточна Европа на сили, които да са благосклонни към новата администрация в Белия дом. Моите впечатления от Румъния и България обаче са, че тук привържениците на лидери като Доналд Тръмп и Виктор Орбан имат традиционнно влияние и може би ще затруднят донякъде осъществяването на този процес. Така или иначе страните ни са членки на НАТО и ЕС, което означава и определен баланс на силите в обществото, даващ предимство на евроатлантическите съюзници и сдържащ техните противници. 

Има ли шанс ЕС да засили натиска срещу Русия с новата вълна на експулсиране на Балканите? Страните май станаха новата граница на напрежението между Москва и Брюксел?

Бих искал да препоръчам на читателите на Иранската работническа новинарска агенция една брилянтна статия на италианския историк Карло Спаньоло, която обяснява колко сложна конструкция е ЕС. Вероятно водещото в ЕС са икономическите интереси, но веднъж станали част от него, страните-членки участват в сложен процес по изграждане на обща европейска идентичност, свързана и с определени общи репери относно миналото. И тук се оказва, че ЕС има голямо множество от идентичности, всяка от които е с различна памет. Например, средиземноморските държави имат известна ориентация към антифашизъм, доколкото там демокрацията и европеизацията са означавали край на фашистки диктатури. В Централна и Югоизточна Европа стигмата е срещу социализма. Там левите сили са много слаби, докато доминират десни идеологии – на либерализма и на национализма. 

Казвам всичко това, защото според мене е трудно да се каже, че ЕС е нещо единно. Неговите отговори на външнополитическите предизвикателства могат да са едновременно различни и дори противоречащи си. В момента изглежда, че за европейските елити е важно по много причини да имат безоблачни отношения с Щатите. Но в ЕС традиционно има и сили, които са за диалог с Русия. Достатъчно е да припомня, че усилията за дипломатическо регулиране на конфликта в Украйна идват най-вече от Франция и Германия, които участват в т.нар. Нормандска четворка заедно с Русия и Украйна. Германският бизнес традиционно има интерес от сътрудничество с Русия, а газопроводът “Северен поток 2” се очертава като една от спорните теми в международните отношения в момента. 

Струва ми се, че ЕС – в смисъл на Западна Европа, би имал интерес да засили влиянието си в Централна и Югоизточна Европа, където американското влияние традиционно е силно. Нашият регион наистина е разделен политически и противоречив. Но ми се струва, че в него трите външнополитически полюса – САЩ, ЕС (Западна Европа) и Русия, имат сложни отношения и вероятно влизат в различни комбинации помежду си с цел да изолират един от своите опоненти. След като Великобритания напусна ЕС картината става дори по-сложна. Затова хипотезата ми е, че ЕС преди всичко не би желал външни сили за съюза да имат решаващо влияние в региони, които са негова вътрешна периферия. В началото на годината имаше и силно напрежение с Великобритания заради доставките на ваксината Astra Zeneca. Според мене ЕС е прекалено сложен, за да се каже еднозначно, че е про или анти някого. Той е геополитически субект в състояние на изграждане и това е същественото за него – да се консолидира, да се организира, да решава вътрешните си проблеми. В това отношение всяка от външните сили може да бъде и полезна, а не само да пречи.

Снимка: Фрагмент от Паметника на съветската армия в София (източник: Pixabay, CC0)

Последвай канала на блога “Персийският мост на приятелството” в YouTube! Блогът може още да бъде последван във Facebook и Twitter.

Прочети на персийски език!

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s