Beneficiile aduse de aderarea Iranului la Organizația de Cooperare de la Shanghai sunt limitate

Beneficiile aduse de aderarea Iranului la Organizația de Cooperare de la Shanghai sunt limitate

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai i-a ridicat statutul lui Iran de la ”observator” la ”membru” la summit-ul din Duşanbe, 17 septembrie 2021 (sursă: The Tehran Times)

Diako Hosseini, analist iranian de renume în domeniul politicii externe, comentează beneficiile economice și de politică externă pe care le poate aduce Iranului apartenența la OCS, precum și influența pe care această apartenență ar putea-o avea asupra relațiilor cu SUA, UE3, Rusia și China. 

Admiterea Iranului ca membru cu drepturi depline al unei organizații de securitate care reunește Rusia, China, India, Pakistan și o serie de state din Asia Centrală a fost însoțită de articole elogioase în ziarul iranian oficial de limbă engleză The Tehran Times. Experții în politică externă și analiștii politici au trasat un viitor luminos în care relațiile cu “Orientul” vor ajuta Iranul să depășească criza economică și socială apărută ca urmare a sancțiunilor internaționale. În plus, ei sunt încrezători că Iranul va avea acum o poziție mai puternică în negocierile de la Viena cu grupul celor șase țări importante din comunitatea internațională privind reluarea acordului nuclear, pe care Teheranul l-a înghețat în perioada premergătoare învestirii noului președinte Ebrahim Raisi în această vară. 

Mai jos, Podul Persan al Prieteniei publică un interviu cu unul dintre cei mai importanți experți iranieni în politică externă, care își permite să exprime un punct de vedere alternativ și critic.  Diako Hosseini este director al Programului de studii mondiale din cadrul Centrului de Studii Strategice din Teheran. Într-un interviu acordat Agenției de presă a muncitorilor iranieni, Hosseini a comentat noul statut de “membru” al Organizației de Cooperare de la Shanghai pe care Iranul l-a primit la summitul de la Dușanbe din 17 septembrie 2021. Potrivit lui Hosseini, în ciuda interacțiunii reușite cu țările Organizației de Securitate Asiatică, Iranul continuă să fie împiedicat în relațiile sale economice și de politică externă din cauza sancțiunilor. În plus, este prematur să credem că Teheranul s-a plasat în mod unic și permanent pe orbita Rusiei și a Chinei.

Acest interviu a fost publicat în Agenţia Iraniană de Ştiri a Muncitorilor la 18 septembrie 2021 și a fost retipărit de Podul Persan al Prieteniei într-o versiune modificată și extinsă.

Prima întrebare a Agenției Iraniene de Ştiri a Muncitorilor este care sunt beneficiile pentru Iran în urma aderării la OCS. 

Potrivit lui Hosseini, OCS este o organizație care “a fost creată special pentru a oferi statelor membre securitate împotriva terorismului, extremismului și separatismului”. Recent, în principal din cauza creșterii economice fără precedent a Chinei și a dorinței sale de a investi în țările din Asia Centrală și nu numai, OCS a devenit un fel de coordonator al posibilelor interacțiuni economice. Dar esența acestei organizații nu este economică. Prin urmare, chiar dacă Iranul aderă la o organizație internațională estică, nu va putea scăpa de sancțiunile impuse de pilonul occidental, SUA.

Unul dintre motive este faptul că Republica Islamică continuă să fie inclusă pe lista neagră a Grupului de Acțiune Financiară Internațională (FATF), un acord internațional împotriva spălării banilor și finanțării terorismului. Iranul și Coreea de Nord sunt cele două țări care nu au aderat la FATF  

“Toate statele membre ale OCS operează în cadrul unei rețele financiare internaționale care este reglementată de reguli și standarde menținute de puterile occidentale, în special de Statele Unite”, amintește Diaco Hosseini. Prin urmare, statele membre ale OCS nu vor putea eluda regulile și standardele sistemului financiar internațional. Expertul este de acord că aderarea la OCS scoate Iranul din izolarea impusă de Occident. Relațiile cu țările membre ale acestei organizații de securitate se vor dezvolta în continuare. Cu toate acestea, Hosseini avertizează că comunitatea iraniană și cea internațională ar trebui să fie conștientă de limitele acestei acțiuni de politică externă.  

“Din punctul meu de vedere, apartenența la această organizație nu ne scutește de necesitatea de a face eforturi pentru a ridica sancțiunile și de a respecta standardele financiare internaționale. Atâta timp cât Iranul se află sub sancțiuni și se află pe lista neagră a FATF, statele membre ale OCS se vor confrunta cu anumite limitări în interacțiunea lor economică cu Iranul”, subliniază specialistul. Prin urmare, apartenența la UE nu conferă în mod automat Iranului un avantaj.

O altă întrebare adresată lui Hosseini se referă la faptul că procesul de aderare a Iranului la OCS a durat 16 ani. Agenția de presă a muncitorilor iranieni se întreabă în ce măsură calitatea de membru cu drepturi depline al organizației internaționale asiatice îi revine noului guvern care va intra în funcție în august 2021. 

“Guvernul Raisi a condus pentru o perioadă scurtă de timp. Ministerul Afacerilor Externe nu a avut încă suficientă oportunitate de a-l introduce pe noul ministru de externe în procesul birocratic de funcționare a acestui guvern”, spune Hosseini. Potrivit acestuia, o parte semnificativă a negocierilor pentru aderarea deplină a Iranului la OCS a fost implementată în trecut.

“Podul Persan al Prieteniei” reamintește că, în ultimii opt ani, ministrul de externe al Iranului a fost Mohammad Javad Zarif, diplomatul iranian care a obținut acordul nuclear care a deschis calea integrării Iranului în economia internațională. Sosirea lui Donald Trump la Casa Albă a dus la retragerea americană din acest acord și la revenirea sancțiunilor, al căror preț social este plătit de iranienii obișnuiți în fața unei crize de coroane, a șomajului și a inflației. Blocarea acordului nuclear a dus la o întărire a sentimentelor în cadrul elitei și societății iraniene împotriva administrației lui Hassan Rouhani, care a căutat dialogul cu Occidentul. De asemenea, a dus la o reorientare treptată a Iranului către relațiile cu Rusia, China și către politica regională din Orientul Mijlociu, unde menține o rețea de aliați într-o serie de țări cu populație șiită. 

Vorbind pentru Agenția de presă a lucrătorilor iranieni, Diako Hosseini a reamintit că au existat țări în cadrul OCS care s-au opus aderării depline a Iranului. Cu toate acestea, opinia lor nu s-a schimbat din cauza venirii la putere a lui Ebrahim Raisi. Potrivit lui Hosseini, factorul decisiv pentru ca Teheranul să primească undă verde a fost sprijinul Rusiei și al Chinei. Anterior, OCS se temea că Iranul ar putea intra în război cu SUA, ceea ce nu era în concordanță cu obiectivele pe termen lung ale Rusiei și Chinei. Aparent, aceste două țări cheie au decis că un astfel de conflict nu va izbucni în viitorul apropiat.

Agenția Iraniană de Ştiri a Muncitorilor îl întreabă, de asemenea, pe Diako Hosseini despre impactul acestei aderări depline asupra negocierilor de la Viena, unde Iranul și cei șase semnatari ai acordului nuclear caută modalități de a-l resuscita. Este mai probabil ca sancțiunile să fie relaxate acum că Iranul este membru al OCS?

“În Occident, și în special în SUA, există îngrijorări cu privire la influența globală tot mai mare a Chinei. Teama este că Iranul va intra pe deplin pe orbita Chinei și a Rusiei”, explică expertul. Totuși, potrivit acestuia, această aderare deplină nu înseamnă că Iranul intră complet pe orbita Chinei și a Rusiei. De exemplu, India și Pakistan, doi aliați ai SUA, sunt, de asemenea, membri ai OCS. Membrii din Asia Centrală ai organizației au, de asemenea, relații foarte bune cu SUA, potrivit lui Hosseini.

“Așadar, apartenența la această organizație nu înseamnă că toți membrii sunt aliați cu Rusia și China. Nu cred că apartenența la OCS va schimba ecuațiile legate de negocierile pentru reluarea acordului nuclear. Relațiile bilaterale ale Iranului cu China și cu rușii pot fi considerate de unii americani un motiv de îngrijorare pe termen lung, dar nu în măsura în care să afecteze în mod direct viitoarea reluare a negocierilor de la Viena. Prin urmare, nu sunt de acord cu ipoteza că apartenența la această organizație ne va oferi o poziție mai puternică în viitoarele negocieri cu Occidentul”, conchide Diako Hosseini.

Citeşte în limba engleză!

Citeşte în limba bulgară!

Abonează-te la canalul blogului Podul Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s