Ден на персийския език в Букурещкия университет 

Ден на персийския език в Букурещкия университет 

Сара Естерабадеян коментира поезията на Руми и Хафез (източник: YouTube)

Студенти и преподаватели по иранистика, познавачи на Иран  и дипломати присъстваха на събитие за отбелязване на персийския език и култура

Владимир Митев

На 23 май 2022 г. много хора, запленени по персийската култура и Иран, се събраха, за да отпразнуват Деня на персийския език в Букурещкия университет. Събитието, посветено на автора на епоса “Шахнаме” Фердоуси, включваше няколко презентации на студенти по иранистика, както и изказвания на хора от публиката, които са запознати с иранската култура.

Събитието се проведе в присъствието на иранския посланик в Букурещ – Негово превъзходителство Сейед Хосеин Садат Мейдани, проректора, отговарящ за студентите и интернационализацията в Букурещкия университет, проф. Мугур Злотя, декана на Факултета за чужди езици и литератури, проф. Лаура Ситару, и бившия румънски посланик в Техеран, господин Кристиан Теодороску. Домакини на събитието бяха преподавателките от Катедрата по персийски език и литература в Букурещкия университет, асистент Адела Киру и преподавателката Кристина Човърнаке. А студентите, които представиха презентации за различни аспекти на иранската култура, бяха от 3-ти и 1-ви курс: Ясмина Мику (която говори за Хайям), Матей Каталан (за персийския език и ролята на Фердоуси за приемствеността на езика), Ширин Заварог (за иранската храна), Луиза Моцой (за визията си за Иран като страна на благородниците) и Диана Фаника (за иранското изкуство). Думата взеха и някои гости от публиката, като д-р Михай Чернатеску, експерт по иранска култура и преподавател в Университета в Питещ, специализирал ислямология, и Владимир Митев, докторант по иранска литература в Софийския университет.

Някои от характерните черти на събитието бяха отдаденост, любопитство и опит за умствена настройка, която позволява да се опознае богатата и сложна вселена на иранците. Събитието завърши с поетичен рецитал на някои известни ирански поети и коментар на творчеството им от Сара Естерабадеян, иранка, която от дълго време живее в Румъния. Акцентът на събитието беше, когато Сара даде на публиката ключ за навлизане в иранския мистичен свят – например понятието “цялостен човек” и фактът, че съществува изначална истина за човека, от която сме се отдалечили в земния живот, но към която можем да се присъединим отново чрез процес на духовно пречистване от земните натрупвания на “замърсяване”/власт. 

Блогът “Персийски мост на приятелството” беше поканен на събитието. По-долу можете да видите още видеоклипове за различни части от събитието със субтитри на български език. Наред с другото, подобни събития допринасят за по-добри контакти между интересуващите се от Иран и заслужават подкрепа и медийно отразяване.

Снимка: Иранският посланик в Букурещ – Негово превъзходителство Сейед Хосеин Садат Мейдани (вдясно), декана на Факултета за чужди езици и литератури, проф. Лаура Ситару и преподавателката от Катедрата по персийски език и литература в Букурещкия университет, асистент Адела Киру (източник: YouTube)

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Последвай канала на блога “Персийският мост на приятелството” в YouTube! Блогът може още да бъде последван във Facebook и Twitter. Има и канал в Telegram.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s