Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули: Готови сме да доставяме газ на България и Европа

Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули: Готови сме да доставяме газ на България и Европа

(източник: Wikipedia Commons)

Има възможност за пренос на ирански газ за България през Турция и Азербайджан, казва иранският посланик в София

Кремена Кръстева, Епицентър, 20 септември 2022 г.

Тази статия е препечатана от сайта “Епицентър” със съгласието на редакцията. Журналистката Кремена Кръстева разговаря с посланика на Иран, Н. Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули за отношенията между Иран и България.

„В момента има възможност за пренос на ирански газ за България през Турция и Азербайджан. Имаме газопровод с Турция и изнасяме газ за тази страна. Друг вариант за пренос на ирански газ за България през Азербайджан е южният газов коридор между Гърция и България, който е възможен поради факта, че част от капацитета му е празен.

Имаме поговорка, че добрият приятел се познава в труден ден! Затова сме готови да осигурим част от нуждите на България от газ в тези трудни условия”, заявява посланикът на Иран пред Епицентър.бг.

Ето акценти от интервюто:

– Икономиките на двете страни са взаимодопълващи като в много области съществува възможност за взаимно осигуряване на нуждите

– Скоро ще проведем 20-ата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни в Техеран, което всъщност е пътна карта за развитие на сътрудничеството между двете страни

– Като цяло културното сътрудничество между двете страни е на добро ниво

Ето и самото интервю:

Ваше превъзходителство, как оценявате отношенията между България и Иран?

Отношенията между Иран и България са исторически и древни, датиращи от векове. Иран е първата азиатска държава, която призна независимостта на България, а България е първата източноевропейска страна, която официално призна Ислямска република Иран. Само историята на официалните и дипломатически отношения между двете страни датира отпреди 125 години, което е уникално по рода си.

Тази година ще отбележим 125-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Иран и България в столиците на двете страни. Въпреки някои възходи и падения в отношенията, двете страни винаги са имали двустранни приятелски отношения основани на уважeнието през целия този 125-годишен период и никога не е имало особено напрежение между Иран и България.

В момента отношенията между двете страни се укрепват във всички сектори и области, включително политически, икономически и културни, като в тази връзка са изградени добри взаимодействия между властите на двете страни.

Виждате ли напредък в икономическите отношения между България и Иран?

Въпреки наличието на някои пречки, икономическите отношения между Иран и България се развиват във възходящ темп.

През 2021 г. официалната стойност на търговския стокообмен между двете страни се е увеличила с около 100 процента. Въпреки това увеличение, ние вярваме, че има много потенциални възможности за развитие на сътрудничеството и отношенията в икономическата и търговската сфера между двете страни. Икономиките на двете страни са взаимодопълващи като в много области съществува възможност за взаимно осигуряване на нуждите. Въз основа на икономическа програма, Посолството се опитва да използва всички възможности в сътрудничество с публичния и частния сектор на България за развитие на отношенията между двете страни в икономическата област в полза на народите на двете страни. В тази област са направени добри планове.

Скоро ще проведем 20-ата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни в Техеран, което всъщност е пътна карта за развитие на сътрудничеството между двете страни. Провеждането на 20-ата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни е добро доказателство за важността на двустранните отношения за страните.

Възможно ли е пренос на ирански газ за България? Как можем да получим газ от Иран?

Иран е на второ място в света по доказани запаси от природен газ след Русия, по начин, че повече от една пета от доказаните световни запаси от природен газ принадлежат на Иран. Този въпрос важи и за петролните запаси, така че Иран е на четвърто място в света по това отношение, а ако се комбинират запасите от петрол и газ, Иран държи първото място в света. Имайки предвид тези богати залежи сме готови сме да осигурим част от нуждите на Европа и България.

В момента има възможност за пренос на ирански газ за България през Турция и Азербайджан. Имаме газопровод с Турция и изнасяме газ за тази страна. Друг вариант за пренос на ирански газ за България през Азербайджан е южният газов коридор между Гърция и България, който е възможен поради факта, че част от капацитета му е празен.

Имаме поговорка, че добрият приятел се познава в труден ден! Затова сме готови да осигурим част от нуждите на България от газ в тези трудни условия.

Как оценявате културното сътрудничество между двете страни?

Наличието на значителни културни и исторически допирни точки е една от най-важните и силни страни на отношенията между двете страни, която играе важна роля в осигуряването на основата за развитие на отношенията в други области.

Иран и България имат много общи исторически и културни черти.

В персийския и българския език има около хиляда думи с общ корен. Първоначално се смяташе, че персийските думи са навлезли в България чрез турския език по време на Османската империя, но въз основа на новите си открития лингвистите смятат, че повечето от персийските думи в българския език, както от географскa така и от историческa гледна точка, идват от по-далечно място, като без да минават през турския или арабския език са достигнали до страната. Чешма (Чешме), Чорапи (джураб), Зима (земестан), Лъжа (доруг), Гердан (Гердан банд) и др. са част от около хилядите думи с персийски корен, които се използват в езика на българския народ днес. Броят на често срещаните персийски думи в българския език е толкова впечатляващ, че по този повод е написан речник като същата е издавана два пъти в България. Сред някои български изследователи дори съществува хипотеза, че двата народа имат един и същ расов произход.

Откога датират културните връзки между двете страни?

Официалните културни връзки и сътрудничество между двете страни датират от 1955 г., когато е създадена катедрата по персийски език в Софийския университет. В момента тази катедра е развита и е създадена отделна катедра във Центъра за източни езици и култури на Софийския университет, където се преподава иранистика като специалност. Специалността “Иранистика” се обособява като самостоятелна академична част от учебната 1993-1994 г. в Центъра за източни езици и култури към Факултета по класически и нови филологии на на СУ “Св. Климент Охридски”. Оттогава студентите се обучават в тази област всяка година.

Интересно е да се отбележи, че днес значителен брой завършили специалност “Иранистика” работят в български държавни институции, включително Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Министерство на науката, културни, туристически и търговски отдели. Интересно е да знаете, че сегашният извънреден и пълномощен посланик на България в Техеран и още 2-ма дипломати от българското посолство в Иран са завършили Иранистика.

Като цяло културното сътрудничество между двете страни е на добро ниво. Всяка година се провеждат множество културно-художествени събития и проекти от всяка от двете страни в противоположната държава, както и активно участие в културни и артистични събития.

Културните, езиковите, расовите особености, фолклорните традиции и обичаи и доброто отношение на българите към иранците ме накараха никога да не се чувствам в чужда страна, а да се чувствам като у дома си.

Снимка: Негово Превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули е посланик на Ислямска Република Иран в България (източник: http://www.mu-sofia.bg, Българско национално радио)

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Последвай канала на блога “Персийският мост на приятелството” в YouTube! Блогът може още да бъде последван във Facebook и Twitter. Има и канал в Telegram.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s