
“Pozițiile Europei și ale SUA privind drepturile omului sunt o glumă politică”
Gheorghi Markov
Acest articol a fost publicat la 26 octombrie 2022 pe site-ul programului Orizont al BNR.
“Protestele, care s-au transformat în revolte, au fost declanșate de forțe externe.” Iată ce a declarat E.S. Seyed Mohammad Javad Rasouli, ambasadorul Republicii Islamice Iran în Bulgaria.
Protestele însoțite de revolte continuă în Iran. Tensiunile au escaladat în septembrie după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, la trei zile după ce a fost reținută de poliția morală pentru că purta în mod necorespunzător un hijab. Protestatarii au acuzat forțele de ordine pentru moartea ei. Autoritățile neagă aceste acuzații.
“Constituția Republicii Islamice a Iranului recunoaște dreptul la protest public și la critică. Multe adunări pașnice au avut loc și s-au încheiat chiar și fără prezența poliției și a forțelor de securitate. În același timp, la fel ca orice sistem politic din lume, guvernul iranian consideră că păstrarea integrității teritoriale, a securității populației și a ordinii publice reprezintă linia sa roșie și, din acest punct de vedere, face distincție între <<protest>> și <<dezordine>>.
“Ceea ce am văzut după a doua zi nu a mai fost doar un protest, ci dezordine organizată și violență. În urma investigațiilor efectuate de serviciile de securitate, s-a constatat că printre protestatari se aflau grupuri teroriste înarmate. Vă întreb, dacă instituțiile dumneavoastră de securitate ar fi confruntate cu acțiuni care încalcă securitatea și ordinea publică, ce ar face? Potrivit statisticilor, anul trecut sute de persoane, inclusiv femei, au fost ucise în urma împușcăturilor poliției americane. Au întreprins Uniunea Europeană și țările europene acțiuni împotriva Statelor Unite pentru a apăra și respecta drepturile omului? A impus Occidentul sancțiuni împotriva Arabiei Saudite din cauza drepturilor omului? După părerea mea, pozițiile Europei și Americii în ceea ce privește drepturile omului sunt o mare glumă politică. Guvernele europene, în interesul lor politic și economic, acționează împotriva securității Iranului, care este singura democrație adevărată din regiune”.
Motivele care au scos oamenii în stradă sunt sociale, economice sau politice?
După moartea tragică a unei tinere, care a rănit inimile tuturor iranienilor, au început protestele, mai ales în rândul tinerilor, ceea ce era firesc. Problemele economice cauzate de sancțiunile Statelor Unite au intervenit, de asemenea, într-o anumită măsură. Ceea ce a fost anormal, însă, a fost devierea rapidă și organizată a acestei mișcări de protest către agitație. Motivul pentru care se creează haos și insecuritate în Iran este că dușmanii națiunii noastre nu pot vedea țara cu identitatea și politica sa independentă și încearcă să folosească orice ocazie pentru a lovi. Amploarea acestor proteste este cunoscută de poporul iranian, iar poporul s-a distanțat foarte clar de insurgenți. Numărul maxim de participanți la adunările de protest a fost de 300-400 de persoane în marile orașe, în timp ce sute de mii de cetățeni din diferite orașe și-au anunțat dezacordul cu acțiunile insurgenților și au cerut guvernului să se ocupe de elementele care provoacă insecuritate în țară. Republica Islamică Iran se bucură de un sprijin public puternic și este un refugiu de stabilitate și securitate durabilă în regiune.
Protestele din Iran sunt descrise acum ca fiind unele dintre cele mai masive din țară din 2019, când a apărut nemulțumirea legată de prețurile la combustibil. Vor asculta oare autoritățile vocea protestatarilor, vor răspunde preocupărilor lor și vor deveni sensibile la drepturile lor, așa cum au fost deja apeluri din partea unor personalități influente din țară?
Aceste adunări nu au fost atât de răspândite pe cât spuneți dumneavoastră. Numărul maxim de participanți la adunările de protest, așa cum am menționat deja, a fost între 300-400 de persoane în marile orașe. Prin urmare, se poate spune că publicul larg nu s-a alăturat mitingului de stradă. Politica Republicii Islamice Iran, în calitate de “guvern care ascultă”, este de a investiga toate aspectele protestelor existente. Problema libertății de întrunire și de protest a fost dovedită în practică în Iran și, în ultimii ani, sute de adunări sindicale și nesindicale au avut loc în diferite locații, iar protestatarii au avut dreptul de a-și exprima revendicările fără conflicte sau probleme de securitate, iar în multe cazuri aceste revendicări au fost ascultate și îndeplinite.
Cum ar putea influența situația actuală evoluția viitoare a discuțiilor pentru relansarea acordului privind programul nuclear iranian și relațiile internaționale ale țării în general?
Unul dintre motivele organizării revoltelor a fost acela de a avea un impact negativ asupra procesului de negociere a JCPOA, care are ca scop exercitarea de presiuni asupra Iranului pentru a obține mai multe concesii din partea acestuia. Negocierile pentru ridicarea sancțiunilor nu au fost eliminate de pe agenda țării noastre. Problema este comportamentul și limbajul contradictoriu al oficialilor guvernamentali americani. Pe de o parte, aceștia trimit mesaje și își exprimă opiniile cu privire la revigorarea acordului, iar pe de altă parte, comportamentul și discursul lor nu completează procesul de negociere. Există temeiuri tehnice și spațiu pentru a revigora Planul Comun de Acțiune Cuprinzător și pentru a readuce toate părțile la acesta. Acum, această problemă depinde de decizia politică a guvernului american și putem reveni asupra ei oricând doresc ei. Bineînțeles, Republica Islamică Iran nu va pierde timpul cu acordul și își va urma politica externă.
Foto: Ambasadorul iranian la Sofia E.S. Seyyed Mohammad Javad Rassouli
Citește în limba engleză!
Citește în limba bulgară!
Abonează-te la canalul blogului Podul Persan al Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter! El are și canal din Telegram.
- Acordul nuclear - Ядреното споразумение - Nuclear agreement (JCPOA)
- Drepturi sociale - Социални права - Social Rights
- Feminism și drepturile femeilor - Феминизъм и права на жените - Feminism and women's rights
- Interviuri - Интервюта - Interviews
- Iran - Иран - Iran
- Radio-ul Naţional Bulgar - Българско национално радио - The Bulgarian National Radio
- Română
- Traduceri - Преводи - Translations