Buna guvernare se bazează pe voturile majorității populației

Buna guvernare se bazează pe voturile majorității populației

Captură de ecran de la articolul lui Luceafărul

Fereydoun Majlessi, un analist iranian de politică externă, într-un interviu acordat lui Setareh Sobh (Luceafărul)

Luceafărul, Faezeh Sadr: Anul acesta, Ziua Studenților este o experiență diferită pentru oficialii care merg în universitățile din țară în calitate de vorbitori. Pentru că se confruntă cu întrebări serioase din partea studenților. Prin urmare, impactul atmosferei sociale și al protestelor recente asupra cuvintelor oficialilor este evident. Mohammad Baqer Qalibaf a ținut un discurs cu ocazia Zilei Studentului la Universitatea Tarbiat Modares. Într-o parte a discursului său, președintele parlamentului a menționat protestele recente și, în timp ce se prezenta ca fiind unul dintre cei care au contribuit la problemele țării prin greșelile sale, a spus “…trebuie să dovedim eficiența religiei în guvern…”. Setareh Sobh a realizat un interviu cu analistul Fereydoun Majlesi, care a analizat cuvintele președintelui parlamentului, pe care îl puteți citi mai jos:

În opinia dumneavoastră, ce înseamnă modernizarea în guvernare și de cât timp este contestat procesul de guvernare în țară?

Guvernanța în Republica Islamică Iran a început bine. Pentru că s-a bazat pe sprijinul general al poporului și a fost populară la început. Acel noroc și acea popularitate s-au transformat în respect, iar obediența care a fost observată mai târziu în societate s-a născut din același respect. Dar, din păcate, acel spirit de supunere s-a schimbat treptat din cauza funcției de guvernare.

Faptul că guvernarea ar fi populară, respectată și acceptabilă este diferit de a face din supunere baza cursului ei de afaceri. Într-o astfel de situație, guvernarea nu știe cum să își câștige legitimitatea. Ar trebui să se știe că legitimitatea ar trebui să fie obținută prin respect și acceptare.

Un astfel de guvern nu ar trebui să se teamă să se refere la voturile poporului. Așadar, cum începe guvernul să confirme competența persoanelor desemnate de oficialii aleși și cum începe să judece competența umană, în timp ce poporul, în calitate de principal proprietar al țării, are competența inerentă și legală?

Privarea poporului de drepturile sale, nerecunoașterea alegerii poporului și limitarea voinței sale este egală cu pedepsirea poporului. Acest proces a limitat dreptul de guvernare la un grup special, care este considerat ca fiind din interior, iar oamenii din afara acestui cerc sunt considerați outsideri. Poate că, odată, cei din interior reprezentau 80% din populația societății, dar astăzi nu mai este așa. Cu o astfel de ipoteză, cum se poate beneficia de capital social pentru o bună guvernare?

O bună guvernare trebuie să se străduiască în mod constant să își îmbunătățească relația cu oamenii săi și să își sporească capitalul social, adică legitimitatea și popularitatea sa. Buna guvernare se bazează pe voturile reale ale poporului. Buna guvernare implică comunitatea în guvernare. În cadrul unei bune guvernări, toată bogăția unui teritoriu este pusă la dispoziție pentru a oferi locuri de muncă, bunăstare și a crea bunăstare pentru societate și în slujba progresului și dezvoltării țării.

Președintele Parlamentului vorbește despre necesitatea de a moderniza guvernarea. Pot fi considerate aceste cuvinte un preludiu pentru a face schimbări?

Este o speranță că parlamentul și-a dat seama că greșelile și problemele au apărut din cauza tipului de guvernare și au dus la proteste. Dar dacă se presupune că acest cerc restrâns de inițiați și copiii și rudele lor vor fi agenții schimbării și vor defini schimbarea promisă prin schimbarea locurilor și atribuirea de funcții și locuri de muncă unii altora, o astfel de acțiune nu reprezintă nici evoluție, nici schimbare.

Transformarea în guvernare se realizează atunci când națiunea poate participa efectiv la guvernare și la deciziile de bază.

Întrebarea este: de câte procente din voturile poporului depinde acest parlament pentru a ajunge la guvernare, încât astăzi președintele său să ia decizii, să vorbească și să facă planuri în numele națiunii?!

Atenție, un procent semnificativ din elita societății a migrat în străinătate din cauza presiunii și dezordinii. Nu cumva această mare comunitate de imigranți are o parte din țară?!

Așa cum au arătat demonstrațiile din ultimele săptămâni, ar trebui să se acorde atenție cererilor societății de elită și să se țină cont și de acestea și să se răspundă la ele.

Când reprezentanții sunt reprezentanții majorității societății, discursul președintelui acelui parlament este discursul poporului, iar când parlamentul dă un plan, se poate spune că acest plan este voința poporului. În general, transformarea nu este posibilă prin cuvinte, trebuie să se arate acțiuni practice și reale. Schimbarea și revizuirea în procesul de implementare a democrației trebuie să fie tangibile pentru popor.

În ultimele decenii, această tendință a fost în scădere și, prin urmare, schimbarea și tendința de îmbunătățire în acest domeniu pot fi recunoscute de către popor. Cuvintele oamenilor ar trebui să fie auzite și voința societății ar trebui să fie pusă în aplicare.

Este posibil să se evalueze cuvintele vorbitorului sub influența atmosferei din țară sau este tangibilă voința de reformă și schimbare în rândul factorilor de decizie?

Protestele recente au început cu problema hijabului, dar hijabul a devenit o scuză pentru a ridica alte probleme și aspecte ale țării. 

Oamenii văd astăzi că veniturile lor au scăzut, iar cea mai bogată țară din regiune a devenit cea mai săracă țară din regiune. Ușile lumii au fost închise pentru țară, iar cei din interior care beneficiază de avantaje și putere au comis deturnări de fonduri și au fost create probleme pentru țară, iar astăzi societatea suferă din acest punct de vedere și a devenit furioasă.

Sursa furiei oamenilor de astăzi nu este doar problema interferenței în tipul de îmbrăcăminte. Șomajul, inflația și creșterea numărului de infracțiuni etc., au creat o reacție la nivelul societății de astăzi. Când am crescut populația de la 35 de milioane la 90 de milioane, cum se face că nu ne-am gândit la alimentația, educația, ocuparea forței de muncă și climatul acestei populații! Într-o astfel de situație, oamenii simt că strictețea în domeniul acoperirii etc. nu face decât să acopere slăbiciunile și să ignore cerințele de bază. Problemele de astăzi nu sunt un lucru care să fie rezolvat prin decrete și legi. Oamenii își cer rolul în conducerea țării, în planificare și în bogăția țării.

Foto: Fereydoun Majlessi (sursă: Fereydoun Majlessi)

Citește în limba engleză!

Citește în limba bulgară!

Abonează-te la canalul blogului Podul Persan al Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter! El are și canal din Telegram.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s