Noaptea iraniană Yalda sau Shab-e Chelleh

Noaptea Yalda (sursă: YouTube)

Despre unul dintre cele mai mari sărbători iraniene

Javad Amini, consilier cultural al Republicii Islamice Iran la Sofia

Una dintre cele mai vechi sărbători persane, Shab-e Yalda (Noaptea Yalda), denumită uneori Shab-e Chelleh, este sărbătorită anual la 21 decembrie de iranienii din întreaga lume. Yalda este o sărbătoare a solstițiului de iarnă care are loc la sfârșitul toamnei și în ajunul primei zile de iarnă, care este cea mai lungă noapte din an.

Iranienii comemorează ultima noapte de toamnă ca fiind renașterea soarelui și triumful luminii asupra întunericului, deoarece zilele devin mai lungi și nopțile sunt mai scurte în timpul iernii. La Shab-e Yalda, oamenii se întâlnesc cu prietenii sau rudele, în general în casa bunicilor sau a membrilor mai în vârstă ai familiei, pentru a sărbători cea mai lungă noapte din an, mâncând nuci și fructe, recitând poezii ale renumitului poet iranian Hafiz, exprimându-și urări de bine, conversând și distrându-se reciproc pentru a întâmpina iarna și a-și lua rămas bun de la toamnă.

Noaptea Yalda: Sărbătorirea celei mai lungi nopți din an

Unii istorici sunt de părere că această sărbătoare datează de mai bine de 7000 de ani. De asemenea, se spune că în anul 502 î.Hr. regele iranian, Darius I, a inclus în mod legal Shab-e Yalda în vechiul calendar iranian. Numele Yalda derivă dintr-un cuvânt siriac care înseamnă “Naștere”.

Zilele cele mai scurte apar cu adevărat în ultimele zile de toamnă, iar prima noapte de iarnă semnifică nașterea Soarelui (Mehr) și începutul anului, așa cum era înțeles de oamenii din vechime. Prin urmare, ei se refereau la această noapte ca fiind nașterea Soarelui. Unii oameni cred că această idee servește, de asemenea, ca bază pentru Crăciunul creștin.

Shab-e Yalda este o festivitate frumoasă, cu o istorie bogată și un fundal fascinant, care poate fi folosită și în contexte moderne. Deoarece ceremoniile și ritualurile au făcut parte din viața umană din timpuri imemoriale, menținerea și implicarea în ele ne poate da un sentiment de scop și o legătură cu natura și cu ideile centrale ale vieții.

Mâncarea delicioasă, parte esențială a nopții Yalda!

Mâncarea este un lucru important în timpul nopții Yalda, la fel cum este și pentru Ziua Recunoștinței. Iranienii folosesc ultimele fructe de vară în această seară specială. Aceasta este noaptea în care iranienii se pot relaxa și se pot bucura de fructe precum pepenele care decorează masa de Yalda.

Explicația este că iranienii au crezut mult timp că începerea iernii cu fructe de vară va împiedica îmbolnăvirea în timpul sezonului rece. Rodiile, care în cultura persană reprezintă fertilitatea, renașterea și ciclul vieții, împodobesc de asemenea masa Yalda cu culoarea lor roșie vibrantă.

Întâlnirile Yalda implică, de asemenea, o cină încântătoare care include, de obicei, rodii și nuci. Drept urmare, Ash-e Anar, Fesenjoon, Anar polo sau Nardoon (alimente locale persane) sunt oferite de obicei în această seară.

O familie persană modernă nu consideră că o adunare Yalda este completă fără toată bucătăria vibrantă de pe masa Yalda (sau Korsi). Persanii sunt destul de pretențioși cu privire la modul în care este decorată masa Yalda.

Divan-e Hafez (Hafez Khaani)

Recitarea “Divan-e Hafez” este una dintre pietrele de temelie ale unui Yalda autentic în Iran. De obicei, există cel puțin un “Divan-e Hafez” în fiecare gospodărie iraniană. Faceți un “Faal” din această carte, asta este ceea ce ar trebui să faceți.

Faal este consultarea odelor lui Hafez ca o formă de divinație. Ceea ce trebuie să faci este să-i ceri sfatul și sprijinul lui Hafez, formulând o cerere sau punând o întrebare referitoare la problemele vieții tale actuale. Poemul care apare atunci când deschizi Divan (cartea de poezii a lui Hafez) la întâmplare va fi răspunsul la întrebarea ta.

Evident, aveți nevoie de o carte cu traducerile în ea sau de cineva iranian care să vă stea la dispoziție și să vi le traducă. Cel mai în vârstă membru al familiei, adesea un bunic, deschide cartea și citește poemul pentru fiecare membru al familiei. Deoarece unii oameni consideră că răspunsurile lui Hafez sunt destul de exacte și relatabile, este cu adevărat o experiență amuzantă.

Origini: De unde vine Yalda?

Yalda, denumită și Chelleh, își are originea în tradiția pre-zoroastriană a Mithraismului, care este una dintre cele mai bune festivități care durează până la răsăritul soarelui după cea mai lungă noapte din an. Noaptea cea mai lungă și mai întunecată a anului era considerată de vechii persani ca fiind cea în care puterile malefice erau cele mai puternice.

Noaptea Yalda înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial

Shab-e Yalda sau Chella, a fost considerată parte a Patrimoniului Cultural Imaterial (ICH) al UNESCO. Acest lucru a fost anunțat cu ocazia celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, care a avut loc la Rabat, Maroc, la 29 noiembrie 2022. Fișa informativă a UNESCO caracterizează cu mândrie acest eveniment străvechi ca fiind o oglindă a identității culturale, a ospitalității, a prieteniei de coexistență pașnică și a diversității culturale, subliniind caracteristicile sale unice care au influențat în mare măsură și în mod pozitiv cultura mondială.

A face parte din înscrierile în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO înseamnă recunoașterea patrimoniului țării și a importanței sale în menținerea diversității culturale în fața globalizării crescânde. Patrimoniul cultural imaterial înseamnă să ajuți la dialogul intercultural și să promovezi respectul reciproc pentru alte moduri de viață. Importanța sa nu constă în manifestarea culturală în sine, ci în bogăția de cunoștințe și abilități care sunt transmise prin intermediul acesteia de la o generație la alta.

Citește în limba engleză!

Citește în limba bulgară!

Abonează-te la canalul blogului Podul Persan al Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter! El are și canal din Telegram.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s