Иран като туристическа дестинация

Иран като туристическа дестинация

Персеполис

Кратък преглед на някои от туристическите забележителности на Иран

Джавад Амини, културен съветник към посолството на Ислямска Република Иран в България

За разлика от това, което западните медии винаги са се опитвали да представят, Иран е една от най-безопасните страни в света за чуждестранни туристи и пътешественици.

Иран, официално Ислямска република Иран, е държава в Западна Азия. На запад граничи с Ирак и Турция, на северозапад – с Азербайджан и Армения, на север – с Каспийско море и Туркменистан, на изток – с Афганистан и Пакистан, а на юг – с Оманския и Персийския залив. Площта му е 1,64 млн. кв. км, което го прави 17-ата по големина държава в света, а населението му е 86 млн. души.

Най-известно с древната си история и интересна култура, името на Иран винаги се е преплитало с разнообразна култура и невероятна природа. Тази огромна страна е пълна с изключителни туристически забележителности, историята на някои от които датира отпреди повече от 5000 години. В зависимост от избора и интересите на човек, в тази страна има множество различни очарователни природни и исторически забележителности, вариращи от високи планини и хипнотизиращи гори до уникални геоложки обекти и обширни пустини. В Иран има и много културно-исторически забележителности, включително дворци, исторически селища, джамии и градини. 24 от тях са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Мнозинството от туристите, които избират Иран за прекарване на своята почивка, са очаровани от много от неговите туристически атракции в градове като Шираз, Исфахан, Язд и Техеран. Тези, които са по-авантюристично настроени, избират да съчетаят културната си обиколка на Иран с обиколка на пустините, изследват районите на Кашан и Исфахан, а много чужденци пътуват до Иран с цел да направят преходи в планинската верига Алборз и да изкачат връх Дамаванд (5610 м), най-високия връх в Близкия изток. Накратко, възможно е да комбинирате всички тези възможности, за да се докоснете до различни ирански туристически забележителности и освен че ще научите повече за културата и историята на Иран, да се насладите на неговата разнообразна природа с четири сезона.

Като се има предвид, че иранските туристически атракции са многобройни, тук са описани някои от най-забележителните исторически места на тази страна. 

Светилището на имам Реза

Разположено в Машхад, това светилище е едно от свещените поклоннически места в Иран. Мюсюлмани от различни религиозни школи – и дори немюсюлмани – от цял свят идват в този красив град, за да посетят това светилище. То е най-забележителният шедьовър на ирано-ислямската архитектура и с повече от 2о милиона посетители годишно светилището на Имам Реза е една от най-важните и най-посещавани забележителности на Иран. Със своите библиотеки, музеи, изследователски центрове, семинарии и изключителна архитектура този комплекс е един от най-големите културни центрове на Иран и исляма. 

Комплексът “Имам Реза” има художествен архитектурен стил, който е уникален шедьовър на създаването на свещено пространство. Различните камери, обграждащи гробницата на Имам Реза, са украсени с ислямския стил на плочки, огледала и сребро, които са се обединили, за да създадат изящна форма на изкуство, пленяваща очите на посетителите. Портикът е украсен с повече от 8000 кв. м огледална украса.

Персеполис

Персеполис, останките от церемониалната столица на ахеменидските императори, е най-известният обект на световното наследство на ЮНЕСКО в Иран и е задължителна атракция в страната. 

Строежът на този ирански паметник е започнат от иранския цар Дарий I и е завършен от сина му Ксеркс I и внука му Артаксеркс I. Този великолепен дворцов комплекс е построен върху огромна полуестествена, полуизкуствена тераса. Този ансамбъл от 13 хектара с величествени подходи, монументални стълбища, тронни зали (Ападана), приемни и други помещения е класифициран сред най-големите археологически обекти в света. Терасата е грандиозно архитектурно творение с двойно стълбище за достъп, стени, покрити със скулптирани фризове на различни нива, асирийска пропилея (монументална порта), гигантски скулптирани крилати бикове и останки от големи зали. Чрез внимателно конструиране на по-леки покриви и използване на дървени преградни стени ахеменидските архитекти са успели да използват минимален брой удивително тънки колони, за да поддържат покривите с открита площ. Колоните са увенчани със сложни капители; типичен е капителът с двоен бик, при който, стъпили върху двойни волути, предните части на два коленичили бика, поставени гръб до гръб, протягат сдвоените си шии и двойните си глави директно под пресечните точки на гредите на тавана.

Площад “Накш-е джахан”

Познат още като площад “Имам”, той е основният туристически обект в Исфахан и един от обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО. “Накш-е Джахан” на персийски означава “Образът на света”. Площадът е заобиколен от постройки с различно предназначение и архитектура и заедно с главния базар на Исфахан съставляват огромен комплекс за разглеждане.

За да се отбележи новата роля на Исфахан, а също и за да се създаде място за провеждане на национални събития, площад “Накш-е Джахан” е проектиран от големия мюсюлмански учен Шейх Бахай. Площадът е заобиколен от няколко привличащи вниманието сгради като джамията Шах (Имам), главният базар на Исфахан, дворецът Али Капу и джамията “Шейх Лотфолла”.

Площад Накш-е Джахан е широк 160 м и дълъг 560 м, което води до обща площ от 89 600 кв. м. Той е заобиколен от двуетажна редица магазини, отразяващи архитектурния стил на епохата на Сефевидите, а на площада са се провеждали събития като Новруз или мачове по поло.

От архитектурна гледна точка този площад е уникален и различните паметници, които го заобикалят, отразяват изключително красивата иранско-ислямска архитектура и керемиди.

География

Като една от най-красивите страни в Западна Азия, Иран има за природен дар общо 2500 км морски граници. Топографията му, която включва високата планинска верига Алборз на север, планинската верига Загрос на запад и югоизток, както и източните планини, обграждащи платото. Те украсяват Иран със своя суров планински релеф.

Някои от иранските планини са високи над 4500 м, а световноизвестните върхове са “Дамаванд” в североизточната част на Техеран, “Сабалан” в западната част на Ардебил, “Алам-Кух” в провинция Мазандеран, “Кух-е Дена” в Кохгилуйе и провинция Бойер-Ахмад и Tафтан в Захедан.

Каспийско море

Туристите се наслаждават на северните брегове на Иран, покрай Каспийско море, заради тучните зелени земи, покрити с гори. Каспийско море е най-голямото езеро в света. Разположено в северната част на Иран, Каспийско море със своите пясъчни брегове и прекрасни живописни гледки е един от най-популярните региони за отдих и туризъм в Иран.

Покрай крайбрежните райони на Иран се простират високите планински вериги Алборз и Загрос, които представляват преграда между бреговете и централното иранско плато. Планинските райони на Иран предоставят вълнуващи възможности за зимни спортове и алпинизъм.

Иранските пустини, а именно Дашт-е Кавир с площ от 200 000 кв. км и Дашт-е Лут, все още се смятат за непознати и неизследвани райони на страната. В миналото през тези обширни равнини със солени и пясъчни пустини са преминавали големи търговски кервани, които са пренасяли стоки между Изтока и Запада.

Разположен в сухия пояс на земното кълбо, Иран се характеризира със сух климат. Но поради разположението си между 25 и 40 градуса географска ширина и наличието на големи височини, в Иран се срещат разнообразни климатични условия. Средната годишна температура се повишава от северозапад към югоизток, от 10 градуса С в Азербайджан до 30 градуса С на юг.

Зимни спортове

В Иран туристът може да се наслаждава на зимни спортове в планините, както и на къпане в топлите води на южните брегове. И това може да стане само за няколко часа път по суша. Освен това човек може да се срещне с хора от различни раси и култури. 

Туристите от всички вероизповедания и региони обичат да посещават Иран с различни цели. Мюсюлманите посещават Иран за поклонение в различни светилища, докато немюсюлманите отиват в тази страна главно за разглеждане на забележителности, за да се насладят на природата и да усетят гостоприемството на иранския народ.

Балнеоложки центрове

Спа център в Ларджиан

Друга атракция в Иран са неговите естествени горещи изворни води. Горещите извори на Иран в Лариджан, Махалат, Сарейн, Бостанабад и Рамсар притежават различен химически състав и осигуряват уникални лечебни приложения и ползи. Езерото Орумие със силно солената си вода е важен център за лечение с кал.

Най-добрият начин за пътуване до Иран е по въздух, но може да се отиде и по суша през Турция, Пакистан, Афганистан и Ирак. Иранците и индийците дължат произхода си на арийците, които мигрират от Централна Азия и Памир.

Името Иран произлиза от средноперсийското Ērān, за първи път засвидетелствано в надпис от III в. в Накш-е Рустам, в който се използва терминът Aryān. Тъй като е разположен между Каспийско море на север и Персийския залив и Оманско море на юг, Иран представлява сухопътен мост между много страни от региона.

Снимка: Площадът “Накш-е Джахан” в Исфахан

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Последвай канала на блога “Персийският мост на приятелството” в YouTube! Блогът може още да бъде последван във Facebook и Twitter. Има и канал в Telegram.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s