
Scurtă trecere în revista a unor situri turstice din Iran
Javad Amini, consilier cultural la ambasada Republicii Islamice Iran în Bulgaria
Contrar a ceea ce presa occidentală a încercat întotdeauna să prezinte, Iranul este una dintre cele mai sigure țări din lume pentru turiștii și călătorii străini.
Iranul, oficial Republica Islamică Iran, este o țară din Asia de Vest. Se învecinează cu Irakul și Turcia la vest, cu Azerbaidjanul și Armenia la nord-vest, cu Marea Caspică și Turkmenistanul la nord, cu Afganistanul și Pakistanul la est, precum și cu Golful Oman și Golful Persic la sud. Are o suprafață de 1,64 milioane de kilometri pătrați, ceea ce o face a 17-a țară ca mărime din lume, și o populație de 86 de milioane de locuitori.
Cunoscut mai ales pentru istoria sa străveche și pentru cultura sa fascinantă, numele Iranului a fost întotdeauna împletit cu o cultură diversă și peisaje uimitoare. Această țară vastă este plină de atracții turistice excepționale, unele dintre ele având o istorie de peste 5.000 de ani. În funcție de opțiunile și interesele fiecăruia, în această țară există numeroase locuri naturale și istorice fascinante, de la munți înalți și păduri fascinante la situri geologice unice și deșerturi vaste. De asemenea, în Iran există numeroase situri culturale și istorice, inclusiv palate, sate istorice, moschei și grădini. 24 dintre acestea sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Majoritatea turiștilor care aleg Iranul pentru a-și petrece vacanța sunt fascinați de multe dintre atracțiile turistice din orașe precum Shiraz, Isfahan, Yazd și Teheran. Cei care sunt mai aventuroși aleg să combine turul cultural al Iranului cu un tur al Iranului în deșert și să exploreze deșerturile de lângă Kashan și Isfahan, iar mulți străini călătoresc în Iran cu scopul de a face drumeții în lanțul muntos Alborz și de a escalada Muntele Damavand (5610 m), cel mai înalt vârf din Orientul Mijlociu. Pe scurt, este posibil să combinați toate aceste oportunități pentru a experimenta diferite atracții turistice iraniene și, pe lângă faptul că puteți afla mai multe despre cultura și istoria Iranului, să vă bucurați de peisajele sale diverse în patru anotimpuri.
Având în vedere că atracțiile turistice iraniene sunt numeroase, iată câteva dintre cele mai remarcabile locuri istorice din această țară.

Sanctuarul Imamului Reza
Situat în Mashhad, acest sanctuar este unul dintre cele mai sfinte locuri de pelerinaj din Iran. Musulmani din diferite școli religioase – și chiar nemusulmani – din întreaga lume vin în acest frumos oraș pentru a vizita acest sanctuar. Este cea mai remarcabilă capodoperă a arhitecturii iraniano-islamice și, cu peste 2 milioane de vizitatori pe an, sanctuarul Imamului Reza este una dintre cele mai importante și mai vizitate atracții din Iran. Cu bibliotecile, muzeele, centrele sale de cercetare, seminariile și arhitectura sa remarcabilă, acest complex este unul dintre cele mai mari centre culturale ale Iranului și Islamului.
Complexul Imam Reza are un stil arhitectural artistic care reprezintă o capodoperă unică în crearea unui spațiu sacru. Diferitele camere care înconjoară mormântul Imamului Reza sunt decorate în stil islamic cu plăci de faianță, oglinzi și argint, care s-au îmbinat pentru a crea o formă de artă rafinată care captivează privirea vizitatorilor. Porticul este împodobit cu mai mult de 8.000 de metri pătrați de oglinzi.
Persepolis
Persepolis, rămășițele capitalei ceremoniale a împăraților Achaemenizi, este cel mai faimos sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din Iran și reprezintă o atracție de neratat în această țară.
Construcția acestui monument iranian a fost începută de regele iranian Darius I și a fost finalizată de fiul său Xerxes I și de nepotul său Artaxerxes I. Acest magnific complex de palate a fost construit pe o imensă terasă seminaturală, semi-artificială. Acest ansamblu de 13 hectare cu intrări maiestuoase, scări monumentale, săli de tron (Apadana), săli de recepție și camere dependente este clasificat printre cele mai mari situri arheologice din lume. Terasa este o creație arhitecturală spectaculoasă, cu o scară dublă de acces, pereți acoperiți cu frize sculptate la diferite niveluri, un propileu asirian fictiv (poartă monumentală), tauri înaripați sculptați uriași și rămășițele unor săli mari. Construind cu grijă acoperișuri mai ușoare și folosind pereți despărțitori din lemn, arhitecții achemeniți au reușit să folosească un număr minim de coloane uimitor de subțiri pentru a susține acoperișurile cu suprafață deschisă. Coloanele sunt încoronate cu capiteluri elaborate; tipic este capitelul cu taur dublu, în care, în picioare pe volute duble, fețele a doi tauri îngenuncheați, plasați spate în spate, își întind gâturile gemene și capetele duble direct sub intersecțiile căpriorilor tavanului.
Piața Naqsh-e Jahan
Cunoscută și sub numele de Piața Imam, este principalul obiectiv turistic din Isfahan și face parte din patrimoniul mondial UNESCO. “Naqsh-e Jahan” înseamnă “Imaginea lumii” în farsi. Piața este înconjurată de clădiri cu scopuri și arhitectură diferite și, împreună cu principalul bazar din Isfahan, formează un complex imens de văzut.
Pentru a marca noul rol al orașului Isfahan și, de asemenea, pentru a crea un loc de desfășurare a evenimentelor naționale, Piața Naqsh-e Jahan a fost proiectată de marele savant musulman Sheikh Bahai. Piața este înconjurată de mai multe clădiri care atrag atenția, cum ar fi Moscheea Șah (Imam), principalul bazar din Isfahan, Palatul Ali Kapu și Moscheea Șeicul Lotfollah.
Piața Naqsh-e Jahan are o lățime de 160 de metri și o lungime de 560 de metri, ceea ce înseamnă o suprafață totală de 89 600 de metri pătrați. Este înconjurată de un șir de magazine cu două etaje care reflectă stilul arhitectural al epocii safavide, iar în piață se organizau evenimente precum Nowruz sau meciuri de polo.
Din punct de vedere arhitectural, această piață este unică, iar diferitele monumente care o înconjoară reflectă arhitectura și faianța iraniană-islamică extrem de frumoasă.
Geografie
Fiind una dintre cele mai frumoase țări din Asia de Vest, Iranul are ca dar natural un total de 2.500 km de frontiere maritime. Topografia sa, care include lanțul muntos înalt Alborz la nord, lanțul muntos Zagros la vest și sud-est și munții estici care înconjoară platoul, înnobilează Iranul cu un teren muntoasă și impresionant.
Unii dintre munții iranieni au o înălțime de peste 4.500 m, iar vârfurile de renume mondial sunt “Damavand” în nord-estul Teheranului, “Sabalan” în vestul Ardebilului, “Alam-Kuh” în provincia Mazanderan, “Kuh-e Dena” în Kohgiluyeh și Boyer-Ahmad și Taftan în provincia Zahedan.
Marea Caspică
Turiștii se bucură de țărmul nordic al Iranului, de-a lungul Mării Caspice, datorită terenurilor verzi și luxuriante acoperite de păduri. Marea Caspică este cel mai mare lac din lume. Situată în partea de nord a Iranului, Marea Caspică, cu țărmurile sale nisipoase și priveliștile sale pitorești magnifice, este una dintre cele mai populare regiuni pentru recreere și turism din Iran.
De-a lungul regiunilor de coastă ale Iranului se întind lanțurile muntoase înalte Alborz și Zagros, care formează o barieră între coastă și platoul central iranian. Regiunile muntoase ale Iranului oferă oportunități interesante pentru sporturi de iarnă și alpinism.
Deșerturile iraniene, și anume Dasht-e Kavir, cu o suprafață de 200 000 km2, și Dasht-e Lut, cu o suprafață de 200 000 km2, sunt încă considerate zone necunoscute și neexplorate ale țării. În trecut, mari caravane comerciale treceau prin aceste vaste câmpii de deșerturi de sare și nisip, transportând mărfuri între Est și Vest.
Situat în zona aridă a globului, Iranul se caracterizează printr-un climat uscat. Dar, datorită poziției sale între 25 și 40 de grade latitudine și a prezenței unor altitudini mari, Iranul se confruntă cu o varietate de condiții climatice. Temperatura medie anuală crește de la nord-vest la sud-est, de la 10 grade C în Azerbaidjan la 30 de grade C în sud.
Sporturi de iarnă
În Iran, turiștii se pot bucura de sporturi de iarnă în munți, precum și de înot în apele calde ale coastelor sudice. Iar acest lucru se poate face în doar câteva ore de călătorie pe uscat. În plus, se pot întâlni oameni de diferite rase și culturi.
Turiștii de toate religiile și regiunile iubesc să viziteze Iranul în diferite scopuri. Musulmanii vizitează Iranul pentru a merge în pelerinaj la diferite sanctuare, în timp ce nemusulmanii merg în această țară în principal pentru a vizita obiectivele turistice, pentru a se bucura de natură și pentru a simți ospitalitatea poporului iranian.
Centre spa
O altă atracție a Iranului este reprezentată de apele sale termale naturale. Izvoarele termale din Iran din Larijan, Mahalat, Sareen, Bostanabad și Ramsar au compoziții chimice diferite și oferă utilizări și beneficii medicinale unice. Lacul Orumiyeh, cu apa sa foarte sărată, este un centru important pentru tratarea noroiului.
Cel mai bun mod de a călători în Iran este pe calea aerului, dar se poate ajunge și pe uscat, prin Turcia, Pakistan, Afganistan și Irak. Iranienii și indienii își datorează originile arienilor care au migrat din Asia Centrală și din Pamir.
Numele Iran este derivat din persanul mediu Ērān, atestat pentru prima dată într-o inscripție din secolul al III-lea din Naqsh-e Rustam, care folosește termenul Aryān. Deoarece este situat între Marea Caspică la nord și Golful Persic și Marea Oman la sud, Iranul este o punte de legătură terestră între multe țări din regiune.
Foto: Piața Naqsh-e Jahan din Isfahan
Citește în limba engleză!
Citește în limba bulgară!
Abonează-te la canalul blogului Podul Persan al Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter! El are și canal din Telegram.