Nowruz – o manifestare a culturii iraniene

Nowruz – o manifestare a culturii iraniene

Fereydoun Majlessi (sursă: Fereydoun Majlessi)

Un miracol pe care nici politica și nici săbiile nu-l pot face

Fereydoun Majlessi

Nowruz nu este o tradiție! Este cultură! Nowruz este desen și pictură. Este artă! Nowruz este muzică, prospețime, tinerețe, dragoste și prietenie. Nowruz simbolizează victoria binelui asupra răului. Este echinocțiul vernal. Este lăsarea deoparte a ranchiunei și îmbogățirea prieteniilor și a relațiilor. Nowruz este curățenia de primăvară și îndepărtarea impurităților și a poluării din cuibul și din propria persoană. Nowruz este un timp pentru prospețime, fericire și zâmbete. Nowruz este mai presus de tradiții și obiceiuri. Budiștii își impun multă durere și agonie, târându-se pe un drum lung și laborios până la locurile lor de cult pentru ca jurămintele lor să fie îndeplinite! Hindușii își cheltuiesc economiile anuale pentru o excursie la Benares, pentru a se scălda în apele tulburi ale Gangelui, unde își toarnă cenușa și resturile morților lor, în speranța de a-și purifica sufletul și de a ajunge la pace! Acestea sunt tradiții rămase din trecut; din vremurile în care înțelepciunea și cunoștințele omului erau mai puține și amploarea iluziilor sale era extinsă. Suferința era un preț care trebuia plătit în schimbul realizării dorințelor lor! Ca și cum Dumnezeu cel milostiv ar accepta doar durerea și suferința pentru a fi satisfăcut!

Nowruz nu este așa! Nu implică acest tip de tranzacție! Nici nu-i lasă însărcinați pe cei sterpi, nici nu le promite paradisul celor nenorociți. El nu impune niciodată durere și agonie în așteptarea unor speranțe false! Tradițiile predominante sunt criticate pentru că îi domină pe actualii pretendenți la înțelepciune și cunoaștere cu convingerile trecute ale antecesorilor noștri, împreună cu toate clișeele, ritualurile și greutățile sale. Dar Nowruz este ca muzica și alte forme de artă. Este mai degrabă ca o carte și un raport despre virtuțile și înțelepciunile strămoșilor decât ca o reflectare a provocărilor și indignărilor. Nu există durere și pierdere în lucrările sale. Masa simbolică și decorativă Haft Sin din Nowruz nu conține alte mesaje decât fericire, speranță și bucurie.

Așa cum s-a spus: “Tărâmul adevăratei culturi iraniene se răspândește atât de departe și de larg pe cât este onorat Nowruz.” Iranul simbolizează un spectru cultural care transcende granițele politice. De-a lungul istoriei, au existat nenumărate momente în care diferiți conducători iranieni și ne-iranieni au guvernat un colț sau altul al Iranului cultural la un moment dat; dar popoarele pe care le conduceau erau iranieni, fie că erau turci, turani, arabi, tadjici, uzbeci, sistanieni, persani, gilaci, kurzi sau kirmanzi! Este o cultură care îl face pe “Sultanul Mohammad Khoda Bandeh” (un nume iranian foarte simpatic pentru un rege) din Nikolay Uljaytu – nepotul lui Hulagu Khan și strănepotul lui Genghis Khan (a căror mențiune ne dă fiori pe șira spinării), cu marea sa moștenire a gloriosului Dom Sultanieh situat nu departe de Teheran. Elixirul acestei metamorfoze și transformări, alăptarea unei astfel de blândeți din acea violență, creșterea unei astfel de flori în acea mlaștină, acesta este miracolul pe care nici politica și nici săbiile nu-l pot face. Aceasta nu poate fi decât recolta unei culturi vechi, bogate, delicate, vaste și eficiente, și anume cultura iraniană, iar Nowruz este expresia ei inofensivă și curajoasă.

Dacă sutele de milioane de locuitori ai acestui tărâm cultural, de la vestul Chinei până la estul Europei, doresc să facă din Nowruz un simbol internațional, este doar pentru că doresc ca o sărbătoare care pur și simplu conferă puritate, prietenie, flexibilitate, cooperare, apropiere, moderație, echilibru, frumusețe și bunătate, fără a intra în conflict cu vreo religie sau ideologie, să fie un eveniment internațional și mondial! Fie ca oamenii din întreaga lume să o respecte, astfel încât să poată onora iubirea, compasiunea, prietenia și reconcilierea.

Foto: Masa Haft Sin pentru Nowruz (sursă: Pixabay, CC0)

Citește în limba engleză!

Citește în limba bulgară!

Abonează-te la canalul blogului Podul Persan al Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter! El are și canal din Telegram.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s