Petia Ilieva: Sunt impresionată de educația și pozițiile ocupate de femeile iraniene în domenii complexe de inginerie legate de tehnologie

Petia Ilieva: Sunt impresionată de educația și pozițiile ocupate de femeile iraniene în domenii complexe de inginerie legate de tehnologie

Petia Ilieva (sursă: Petia Ilieva)

Impresii din vizita în Iran a unei artiste vizuale bulgare care construiește poduri prin arta sa 

Vladimir Mitev

Petia Ilieva deține un doctorat cu teza “Arta și folclorul bulgar ca punți internaționale și diplomație culturală” și un master în pictură și estetică. Expozițiile sale au fost prezentate în mai multe galerii din Bulgaria și din străinătate, pe șase continente – de exemplu, la Institutul Cultural Bulgar din Londra, la Ambasadele Bulgariei din Paris și Delhi, în diverse locuri din SUA (New York, Washington, Chicago), la Viena, Bruxelles, Praga, Bratislava, Valencia, în Japonia, Liban, Qatar, China, Sultanatul Oman, Antarctica – Insula Livingston. Petya Ilieva este, de asemenea, restaurator de fresce și autor de publicații științifice în domeniul patrimoniului cultural și al artei. Este fondatoarea unui festival anual al culturilor națiunilor numit Art4Diplomacy și colaborează cu toate misiunile diplomatice străine din Bulgaria.

Doamnă Ilieva, ați vizitat anul acesta Iranul în cadrul unui forum al femeilor influente din lume. În ce măsură așteptările dvs. cu privire la această țară au fost confirmate și ce anume din ceea ce ați văzut v-a surprins? 

Călătoresc mult, în diferite părți ale lumii, și pot spune din experiență că, pentru unele țări “mai speciale”, ceea ce se spune în mass-media sau se publică pe internet este condiționat de situația politică. Problemele economice și religioase sunt supuse acesteia. Așadar, există adesea discrepanțe obiective între realitate și modul în care este prezentată. Oamenii care călătoresc în excursie sau în vacanță văd locuri populare, zone turistice, muzee și hoteluri, iar impresiile lor sunt selective și subiective. Așadar, atunci când călătoresc într-o țară în care nu am mai fost, nu am așteptări preconcepute. Munca mea îmi permite să interacționez cu diferiți localnici, să le văd de aproape viața de zi cu zi și stilul de viață, să arunc o privire în casele lor și, astfel, să-mi fac propria impresie. 

Pot împărți călătoria mea în Iran în două părți. Zilele în care am participat la congresul internațional al femeilor influente, organizat la cel mai înalt nivel. Găzduit de Dr. Jamileh Alamolhoda, soția președintelui Republicii Islamice Iran și de vicepreședintele pentru femei și afaceri familiale. Și zilele de mers pe jos singură cu un taximetrist vorbăreț, mergând la piața din Teheran, la tarabele de mâncare stradală și de ceai unde se adună localnicii, observând și vorbind cu oamenii. Așadar, timp de o săptămână am reușit să văd Teheranul și Qom din ambele părți și pot spune că nu sunt deosebit de surprinsă. În mare măsură, am găsit asemănări cu Bulgaria din vremurile anterioare.

Iranul este o țară supusă unor puternice sancțiuni internaționale și este relativ greu de accesat din cauza regimului costisitor de pașapoarte și vize. Ce părere au iranienii pe care i-ați văzut despre sancțiunile și problemele economice din Iran? 

Iranienii, la fel ca noi, bulgarii, își găsesc propriile căi de supraviețuire. Un mare avantaj pentru ei este combustibilul ieftin și mâncarea ieftină și de bună calitate, precum și producția proprie a majorității bunurilor de uz cotidian. 90% din medicamente și mașini sunt produse la nivel local. Este bine cunoscut faptul că covoarele iraniene (persane) țesute manual – din lână și mătase – sunt cele mai fine și mai frumoase din lume. Iranul este printre cei mai mari producători de fistic și șofran. Acestea sunt mărfuri și produse care sunt prețioase și scumpe peste tot, în timp ce acolo sunt produse și oferite fără niciun preț.

La forumul la care ați fost invitată, femei influente din întreaga lume. În ce măsură femeile iraniene din Iran sunt ele însele influente? 

În prezent, în universități, procentul de studente fete este mai mare decât cel al studenților băieți. Am participat la o expoziție națională de întreprinderi mici și mijlocii conduse de femei (în diverse domenii – modă, cosmetice, medicină, implanturi dentare și ortopedice), precum și de companii mari conduse de femei. Am fost surprinsă de educația și pozițiile ocupate de femei în domenii complexe de inginerie legate de tehnologie în industria electrică și petrolieră. Există multe femei care lucrează în Ministerul Petrolului. De asemenea, femeile sunt implicate activ în guvernarea țării. Vicepreședintele Iranului pentru femei și afaceri familiale este, desigur, întotdeauna o femeie. Fosta vicepreședintă (în cabinetul anterior) pentru afaceri feminine este actualul asistent special al președintelui pentru drepturile civile. Shahindokht Molaverdi, savantă, academică, avocată, feministă, care a fost pusă sub acuzare și condamnată în 2020 pentru scurgeri de informații. A făcut apel și a fost achitată de toate acuzațiile în 2022.

Cum v-ați simțit ca o bulgaroaică în Iran? În ce măsură iranienii privesc în mod pozitiv vizitatorii din Bulgaria? 

În primul rând, aș dori să spun că este destul de normal și sigur pentru o femeie străină să meargă pe străzile din Teheran. Chiar și seara, după lăsarea întunericului. Și acolo și în oraș. Am văzut din partea localnicilor o prietenie și o bunăvoință deschisă față de străini. La femeile iraniene am întâlnit o bucurie și o curiozitate destul de autentice. Nu pot să număr de câte ori fetele și femeile, atât cele oficiale de la forum și de la cea mai mare universitate islamică pentru femei pe care am vizitat-o, cât și jurnaliștii care mi-au luat interviuri, m-au îmbrățișat destul de spontan și și-au exprimat dragostea umană. 

Ce ar putea fi interesant de văzut sau de experimentat în Iran pentru un turist din sudul Europei? 

Iranul este o țară cu un teritoriu mare și o natură diversă. Patru anotimpuri diferite pot fi observate în diferite părți ale țării într-o singură zi. Există, de asemenea, deșertul Lut, cu cea mai mare temperatură măsurată de pe Pământ. În Iran se poate merge la schi dimineața și se poate înota în Golful Persic după-amiaza. Voi vorbi doar pe scurt despre Teheran, pentru că s-ar putea scrie și vorbi despre Iran ore întregi. Așa cum Sofia ajunge pe versanții Munților Vitoșa, Teheranul, în partea sa nordică, se sprijină pe Munții Alborz sau Elburz, cu cel mai înalt vârf al său, vulcanul stins Damavand (5670 m). Singura modalitate de a ajunge la stațiunile de schi din Alborz (transportul rutier este interzis în munți) este cu telecabina chiar de la marginea orașului. De acolo pornește cel mai lung bulevard din Orientul Mijlociu. Este cel care traversează capitala de la nord la sud și de-a lungul lui se traversează orașul de 14 milioane de locuitori și se ajunge din munții înzăpeziți în câmpia nisipoasă și deșertică din partea de sud a orașului, unde se află rafinăria de petrol. Sunt câteva lucruri de văzut și ele reprezintă o experiență pentru toată lumea, nu doar pentru omul din sudul Europei. Acestea sunt:

 – Palatul Golestan , care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. A fost construit între 1524 și 1576, în timpul dinastiei Safavizilor. Din 1794 până în 1925 a fost reședința oficială a familiei regale. Un complex de 17 clădiri într-o magnifică grădină persană și o fântână “oglindă de apă”;

– Palatul cu întregul complex de parcuri și clădiri al lui Pahlavi, ultimul șah al Iranului. Un loc plin de istorie, artă și comori culturale;

– Turnul Azadi. Turnul Libertății, construit în 1971 pentru a sărbători cea de-a 2500-a aniversare a regatului persan;

– Podul Tabiat sau Podul Naturii – un pod extrem de impresionant proiectat de Leila Araghian și construit în 2014, pe când era încă studentă la arhitectură;

– Muzeul Covorului;

– Muzeul de artă islamică;

– Turnul de televiziune Milad, a cărui terasă panoramică de 302 metri se ajunge cu liftul în 6 secunde și de unde, pe lângă priveliștea întregului oraș, se poate practica și bungee jumping, sky swinging și mersul pe margine (într-o cutie de sticlă);

– muzeul bijuteriilor;

– piața acoperită.

Proiectul dvs. de diplomație culturală, în cadrul căruia plasați fotografii din diferite țări în stațiile de autobuz din Sofia, este susținut de diferite ambasade, inclusiv de cea a Iranului. În ce măsură ideea unei punți între Occident și Orient, pe care țări precum Bulgaria încearcă periodic să o realizeze, are potențial în raport cu Iranul? 

Fotografiile din diferite țări din stațiile de autobuz din Sofia sunt o altă inițiativă a proiectului meu Art4Diplomacy “Artă pentru diplomație”, pe care îl dezvolt de cinci ani.

Semnificația și scopul muncii mele este de a construi punți între națiuni și culturi. Să-i conving pe oameni că suntem cu toții mai mult la fel decât diferiți și să căutăm și să vedem fascinația, nu contradicția, în ceea ce ne face unici.

Podurile fizice sunt construite puternic (de către ingineri), dar nu rămân întotdeauna stabile în timp din cauza stresului exploatării și al naturii. 

Podurile culturale sunt invizibile, construite încet, dar nu cedează presiunilor timpului și schimbărilor.

Iar dacă unul este construit din oțel și beton, celălalt din cultură, artă, tradiție, emoții și zâmbete împărtășite. Acestea, podurile spirituale, sunt cele care leagă oamenii și ajută la apropierea popoarelor. Și ele au potențialul de a se dezvolta pretutindeni. Ele sunt proptele între Occident și Orient. 

(Voi menționa aici că artistul poate face cu ușurință ceea ce diplomatul de carieră nu poate face fără instrumentele artei. Un instrument de diplomație publică a cărui acțiune este atât pe moment, cât și pe termen lung. Lucrez la acest proiect la fel de bine cu ambasadele tuturor țărilor din Bulgaria. Într-o singură inițiativă reunește Iran, Israel, Palestina, China, SUA, Cuba, Kosovo, Serbia, Africa de Sud…).

Foto: O femeie iraniană din domeniul științei (sursă: khamenei.ir)

Citește în limba engleză!

Citește în limba bulgară!

Abonează-te la canalul blogului Podul Persan al Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter! El are și canal din Telegram.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s