За блога

Владимир Митев (снимка: Владимир Митев)

Започвам този блог, защото блоговете помагат човек да структурира и организира мислите си. В момента правя докторантура по Персийско литературознание в Софийския университет. Има огромно количество информация, което трябва да прочета и усвоя, за да мога да приключа успешно докторантското си изследване. Надявам се блогът да ми помогне в няколко отношения.

Най-напред, блогът е полезен за вътрешната организация и дисциплина. Да пишеш означава и да подреждаш. Освен това блогът е нещо като външна памет, към която човек винаги може да се върне. Имам такъв опит от подобен журналистически проект за България и Румъния – блогът “Мостът на приятелството”. Но ако България и Румъния са светове, то Иран и персоезичния свят (в който влизат още Афганистан, Таджикистан и емигрантските общности на персооезичните народи по света) е вселена (сбор от светове). За да опозная тази Вселена имам нужда от диалог. А да се намери събеседник за диалог по тези теми е много трудно. Затова освен архив за статии, разчитам на блога да бъде моето alter ego.

Да познаваш и разбираш Иран и персийския свят е голямо предизвикателство. Мисля, че сам човек не е способен на подобен героичен акт. Не искам и да съм герой. Бих се радвал, ако покрай блога възникне общност на хора, имащи интерес към темите на блога, така както моят българо-румънски блог провокира диалог и създаде по-широки и по-тесни концентрични кръгове около себе си. В днешния свят на война имаме нужда от пространства, където цари мир и където различните егоизми и правди могат да се срещнат невъоръжени. Бих се радвал, ако този блог с времето се доближи до подобен идеал на земя “на всички и на никои”.

Връзката между българо-румънския и иранския блог е повече от очевидна и не е само в името. Това са два братски проекта, ще се поддържат на горе-долу едни и същи езици, имат сходни ценности и позиция, само че в сегашния случай фокусът ще е светът на перийската култура и на персийскоезичните общества. И двата блога вярват, че обществата ни има нужда от движение и промяна, от по-добро разбиране с други народи, от отваряне навън и от интернационализиране, така че да открият в различните от себе си общности динамика, която сами не биха могли да имат.

Блогът би трябвало и да бъде оазис за любопитни и искрени в своя интерес към света читатели. Днес е трудно да се заемат публично позиции без да бъдеш категоризиран като соросоид или тръмпанар, като агент на западно или източно разузнаване. Бих се радвал, ако блогът допринесе за повече толерантност и самокритичност, когато коментираме теми като Близкия изток, Иран, персийските народи и общности, културата на Изтока или нашите собствени страни. Подобни качества желая да развия в себе си и аз самият.

Казвам се Владимир Митев и Ви каня като читатели на този блог да следвате неговия път между персоезичния свят, България, Румъния и другите страни!

26.06.2020 г.

Русе, България

Advertisement