Основните държавни институции на Иран почитат вдъхновяващата роля на президента Раиси и неговата “достойна мъченическа смърт”. САЩ, НАТО и папа Франциск изразяват съболезнования

Основните държавни институции на Иран почитат вдъхновяващата роля на президента Раиси и неговата “достойна мъченическа смърт”. САЩ, НАТО и папа Франциск изразяват съболезнования

Иранското външно министерство (източник: Tehran Times)

Изявления на върховния лидер на Ислямска република Иран, на Корпуса на гвардейците на ислямската революция и на иранското външно министерство, както и на международни институции (САЩ, НАТО, Ватиканът) относно живота и смъртта на иранския президент и министър на външните работи Амир-Абдолахиан

Press TV (официална иранска англоезична медия), 20 май 2024 г.

Аятолах Хаменей изразява дълбока скръб за мъченическата смърт на Раиси и неговите другари

Лидерът на Ислямската революция аятолах Сейед Али Хаменей изказва съболезнования на иранския народ за мъченическата смърт на президента Ебрахим Раиси и неговите спътници при катастрофа с хеликоптер.

В послание от понеделник лидерът обяви петдневен национален траур.

Аятолах Хаменей заяви, че с голяма тъга е приел горчивата новина за мъченическата смърт на популярния, компетентен и трудолюбив президент и неговите сподвижници.

Лидерът отбеляза, че трагичният инцидент се е случил, когато Раиси и екипът му са се опитвали да служат на иранския народ.

Целият период на отговорност на този благороден и отдаден човек, както по време на краткия му мандат като президент, така и преди това, е бил изцяло посветен на неуморни усилия в служба на народа, страната и исляма, подчерта той.

“Скъпият Раиси не познаваше умората”, заяви аятолах Хаменей и добави, че иранският народ е загубил искрен и ценен служител в този трагичен инцидент.

Той също така отбеляза, че президентът Раиси предпочита удовлетворението на хората, което е равносилно на удовлетворението на Бога, пред всичко останало.

Ето защо неблагодарността и иронията на някои злонамерени хора не го възпират да работи ден и нощ за постигане на напредък и подобряване на ситуацията – каза аятолах Хаменей.

Лидерът отбеляза, че при тъжния инцидент са загинали видни личности, сред които водачът на петъчната молитва в град Табриз Сейед Мохамед Али Ал-е Хашем, външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан и губернаторът на Източен Азербайджан Малек Рахмати, както и екипажът.

Съгласно член 131 от Конституцията вицепрезидентът Мохамед Мохбер поема ръководството на изпълнителната власт, заяви лидерът.

Аятолах Хаменей призова Мохбер да предприеме стъпки за избор на нов президент в рамките на 50 дни в сътрудничество с другите двама ръководители на трите власти.

Иранският президент, иранският външен министър и придружаващата ги делегация загинаха, след като хеликоптерът, който ги превозваше, се разби в северозападната провинция Източен Азербайджан в неделя поради лоши метеорологични условия. Телата им бяха открити в понеделник след продължителна издирвателна операция, продължила цяла нощ.

IRGC: Епичната и вдъхновяваща роля на президента Раиси трябва да остане жива

Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран (КГИР) изразява съболезнованията си за “почетната мъченическа смърт” на иранския президент Ебрахим Раиси и придружаващите го лица след свалянето на хеликоптер в провинция Източен Азербайджан.

В изявление от понеделник IRGC заяви, че спомените на президента и неговата “вдъхновяваща и епична” роля в изпълнението на важни и чувствителни отговорности в ислямската институция, особено по време на тригодишния му президентски мандат, трябва винаги да остават ярки и да служат като добър пример за подражание.

Той добави, че ислямската институция ще продължи да напредва в изграждането на “силен Иран” и ще насърчава “модерната ислямска цивилизация” въз основа на разумните насоки на лидера на Ислямската революция аятолах Сейед Али Хаменей и подкрепата на иранския народ.

Ислямската държава ще продължи да действа с още по-голяма решителност, за да победи и обезсърчи заклетите си врагове – подчерта тя.

IRGC заяви, че животът на президента Раиси винаги се е основавал на благочестието, искреността, справедливостта и доверието в Бога, което може да поведе иранския народ в бъдещето.

Покойният президент винаги се е опитвал да решава проблемите на страната и народа, използвайки съществуващите възможности, се казва в изявлението.

Президентът на Иран, външният министър Хосейн Амир-Абдоллахиан и придружаващата ги делегация загубиха живота си, след като хеликоптерът, който ги превозваше, се разби в неделя в северозападната провинция Източен Азарбайджан поради лоши метеорологични условия. Телата им бяха открити в понеделник след мащабна издирвателна операция, продължила цяла нощ.

Техеран: Мъченическата смърт на Раиси, Амир-Абдолахиан няма да наруши политиката на Иран

Мъченическата смърт на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир-Абдолахиан няма да наруши регионалната и международната роля на страната, заявява Министерството на външните работи.

В изявление от понеделник министерството поднесе съболезнования на благородния ирански народ по повод смъртта на популярния президент, неговия външен министър и техните спътници.

Той заяви, че мъченическата смърт на тези видни личности несъмнено няма да наруши решимостта на дипломатическия апарат на страната да служи на националните интереси и няма да повлияе на “положителната и конструктивна” роля на Ислямската република в регионалните и световните процеси.

През последните три години Раиси и Амир-Абдолахиан, като президент и външен министър на Иран, изиграха решаваща роля в историята на иранската външна политика, добави той.

Те работиха усилено за подобряване на статута на Иран на международната сцена и за насърчаване на сближаването и сърдечните връзки между страните и народите в региона, каза той.

Министерството също така приветства изключителните усилия на покойния ирански президент и външен министър за изграждане на конструктивни отношения в международната система и за подкрепа на установяването на справедливост в региона и в света.

Министерството също така изрази искрената си благодарност към световните лидери и нации, политическите и религиозните дейци, както и към международните организации за съпричастността им към иранския народ и правителство.

Иранският президент, иранският външен министър и придружаващата ги делегация загинаха, след като хеликоптерът, който ги превозваше, се разби в северозападната провинция Източен Азербайджан в неделя поради лоши метеорологични условия. Телата им бяха открити в понеделник след мащабна издирвателна операция, продължила цяла нощ.

След мъченическата смърт на Амир Абдолахиан заместник-министърът на външните работи на Иран по политическите въпроси Али Багери Кани е назначен за ръководител на международния комитет и изпълняващ длъжността министър на външните работи.

Багери Кани, който е и главен преговарящ на Иран с основните световни сили за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., беше назначен на поста от първия вицепрезидент Мохамед Мохбер, заяви говорителят на правителството Али Бахадори Джахроми.

Лидерът на Ислямската революция аятолах Сейед Али Хаменей заяви в понеделник, че Мохбер поема временни правомощия в изпълнителната власт съгласно член 131 от Конституцията.

САЩ поднасят съболезнования на Иран по повод мъченическата смърт на президента Раиси

Съединените щати изразиха съболезнованията си във връзка с мъченическата смърт на президента Ебрахим Раиси и придружаващата го делегация след катастрофата на хеликоптер в отдалечен планински район в северозападен Иран.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър изрази съболезнованията си в изявление от понеделник.

“Съединените щати изразяват официалните си съболезнования във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Амир-Абдолахиан и други членове на тяхната делегация след свалянето на хеликоптера в северозападен Иран.”

Военният алианс на НАТО също така изпрати съболезнования “на иранския народ за смъртта на президента Раиси, външния министър Амир-Абдолахиан и други”, както написа говорителката Фарах Дахлала в профила си в X.

Папа Франциск изпрати съболезнованията си на лидера на Ислямската революция аятолах Сейед Али Хаменей.

“Поверявайки душите на починалите на милосърдието на Всемогъщия и с молитви за онези, които скърбят за тяхната загуба, особено за семействата им, изпращам уверение за духовната близост на нацията в този труден момент”, пише папата в телеграма.

Раиси загина заедно с придружаващата го делегация, след като хеликоптерът им се разби в неделя в гората Дизмар в провинция Източен Азербайджан.

Снимка: Лидерът на Ислямска република Иран, аятолах Сейед Али Хаменей (вляво), имаше пълно доверие на президента Ебрахим Раиси (източник: leader.ir)

Последвай канала на блога “Персийският мост на приятелството” в YouTube! Блогът може още да бъде последван във Facebook и Twitter. Има и канал в Telegram.

Leave a comment