Farshid Davoodi: Arta înseamnă libertate

Farshid Davoodi: Arta înseamnă libertate

Farshid Davoodi (sursă)

Pictorul iranian, care a deschis o expoziție la Sofia împreună cu colega sa Soudabeh Chalashtari, în aprilie 2024, spune că prieteniile dincolo de granițe ar trebui să se bazeze pe dialogul civilizațiilor

Vladimir Mitev

Farshid Davoodi este un pictor și profesor de artă iranian. S-a născut în 1978 la Teheran. Are o diplomă de masterat de la Universitatea de Arte din Isfahan. A fost profesor la Universitatea de Artă din Zanjan (2017-2019). În prezent, este profesor de artă. 

Farshid Davoodi a avut expoziții personale în galerii de artă din Isfahan (2014), Teheran (2016, 2020, 2022), Bandar Anzali (2020). De asemenea, a participat la expoziții de grup în Teheran (2015, 2016, 2017, 2021, 2022), Isfahan (2017, 2018, 2019), Nepal (2019), Hong Kong (2022)

Farshid Davoodi și Soudabeh Chalashtari au deschis o expoziție, intitulată „Norii sunt absolut liberi”, în Galeria Intro din Sofia, pe 11 aprilie 2024. Expoziția face parte din evenimente dedicate celui de-al 30-lea aniversar al specialității Studii Iranieine la Universitatea din Sofia.

Stimate domnule Davoudi, aveți o expoziție împreună cu o altă pictorița iraniană la Sofia, care are în titlu o referire la nori și libertate. Care a fost mesajul dumneavoastră și al colegei dumneavoastră cu această expoziție de la Sofia? În ce măsură imaginile și conceptele artei dumneavoastră sunt recunoscute în Bulgaria și la nivel internațional?

În primul rând, trebuie să le mulțumesc tuturor prietenilor pe care am avut onoarea să-i întâlnesc în Bulgaria și care au făcut posibilă organizarea acestei expoziții, și sper că această colaborare va continua. Lumea artei ne oferă oportunități pentru a ne descrie liber gândurile și ideile. Titlul expoziției „Norii sunt absolut liberi” face referire la faptul că, asemenea norilor, ne putem mișca liber, dar, pe de altă parte, atunci când ne gândim cu atenție, în mintea noastră se ridică întrebarea dacă norii sunt absolut liberi sau sunt influențați de diverși factori. Ce îi modelează sau îi mișcă. În această etapă, intrăm în lumea operelor de artă. În calitate de artiști, sub influența căror factori ne creăm opera? În ce zonă geografică trăim? Politica, economia și războiul au vreun efect asupra atmosferei noastre artistice? Cred că răspunsurile la aceste întrebări sunt destul de clare. Arta poate oferi o nouă traducere a lumii. În realitate, singurul lucru care poate însemna libertate este arta. În cadrul expoziției, există o trimitere la o parte din poemul lui Mehdi Akhavan Sales, un poet contemporan din Iran:

Să mergem să ne luăm bagajele

Să facem un pas pe drumul fără întoarcere

Să vedem dacă cerul are aceeași culoare peste tot.

Cred că sensul libertății poate fi înțeles în aceste câteva strofe.

În alte spectacole din cariera dvs. de pictor, folosiți concepte precum renașterea, acumularea și integrarea experienței istorice. Aveți cu siguranță o gândire filosofică, abstractă, ceea ce înseamnă că sunteți conștient că conceptele trăiesc prin noi, prin activitatea noastră și prin artă. În ultima vreme, „experiența istorică” a regiunilor noastre – regiunea Mării Negre și Orientul Mijlociu, a fost legată de războaie. Cum este prezent timpul contemporan în arta dumneavoastră? Oferiți soluții la problemele timpului contemporan sau posibilele soluții sunt ceva ce fiecare om și femeie trebuie să găsească singur, iar arta nu este menită să fie un ghid angajat către aceste soluții?

Da, conceptele pe care le-ați menționat există în lucrările mele sau mai degrabă în viața mea pentru că am trăit cu aceste concepte, cu alte cuvinte, omul contemporan este expus la informații și coduri, semne și știri care îi afectează toate aspectele vieții sale. Acest lucru a avut un impact și aceasta este o nouă versiune a omului care poate vedea și analiza istoria. Iar ziarele pot fi, de asemenea, un instrument de vizualizare a naturii istoriei. Acumularea ziarelor înseamnă acumularea de informații, imagini și coduri care au fost create în mod abstract într-un loc și timp, într-un cadru, iar noi putem traduce și înțelege doar o parte din aceste imagini și concepte. Dacă nu mă înșel, mă întrebați dacă am rezolvat problemele epocii contemporane prin ceea ce fac. Pot spune doar că arta este singura care ne poate aduce libertate și poate oferi un nou sens vieții umane contemporane și poate fi un limbaj comun între toate culturile și etniile. Arta este un mesaj de prietenie.

Ce experiență ați avut cu bulgarii și cu oamenii din regiunea noastră – Europa de Sud-Est? Cât de ușor este sau chiar este posibil să se realizeze o prietenie naturală între noi și iranieni, o prietenie care să aibă un impuls intern și care să nu se vrea a fi „o prietenie politică” îndreptată împotriva unui inamic comun?

M-a făcut cu adevărat mândru că am reușit să cunosc oamenii și cultura acestei țări și să găsesc prieteni apropiați și calzi și cât de frumos a fost că acest lucru a fost posibil prin artă. Iar acest lucru în sine este o dovadă a importanței artei și a unui limbaj comun între cele două țări. Prieteniile ar trebui să se bazeze pe cultură și pe dialogul dintre civilizații.

Este un roman al lui Bozorg Alavi – Ochii Ei, în care un pictor joacă un rol important. În acest roman, arta și oamenii de artă au rolul de susținători ai libertății și speranței într-o lume sumbră. Este mesajul lui Alavi despre artă și oamenii de artă încă valabil în zilele noastre? Continuă arta să dețină cheia spre libertate și transformare socială?

Așa cum am menționat mai devreme, arta este o fereastră care dă sens și traduce lumea în care trăim. Romanul „Ochii Ei” al marelui Bozorg Alavi a descris pentru public o parte din lumea în care autorul a trăit experiența, iar în același roman, cunoaștem problemele și evenimentele societății din acea vreme sub forma unei povești de dragoste, pe care autorul o exprimă artistic. S-a discutat că este vorba despre promisiunea eliberării și a libertății, precum și despre schimbările și transformările societății din acea epocă.

Foto: Afișul expoziției (sursă: Facebook)

Abonează-te la canalul blogului Podul Persan al Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter! El are și canal din Telegram.

Leave a comment