Principalele instituții de stat iraniene laudă rolul inspirat și “martiriul onorabil” al președintelui Raisi. SUA, NATO și Papa Francisc și-au exprimat condoleanțele

Principalele instituții de stat iraniene laudă rolul inspirat și “martiriul onorabil” al președintelui Raisi. SUA, NATO și Papa Francisc și-au exprimat condoleanțele

Ministerul iranian de externe (sursă:‌ Tehran Times)

Declarații ale liderului suprem al Republicii Islamice Iran, ale Corpului Gardienilor Revoluției Iraniene și ale Ministerului iranian de Externe, precum și ale instituțiilor internaționale cu privire la viața și moartea președintelui iranian și a ministrului de externe Amir Abdollahian

Press TV (media oficială iraniană în limba engleză), 20 mai 2024

Ayatollahul Khamenei își exprimă profunda durere pentru martiriul lui Raisi și al însoțitorilor săi

Liderul Revoluției Islamice, Ayatollahul Seyyed Ali Khamenei, a transmis condoleanțe națiunii iraniene pentru moartea martirică a președintelui Ebrahim Raisi și a însoțitorilor săi într-un accident de elicopter.

Într-un mesaj transmis luni, liderul a anunțat cinci zile de doliu național.

Ayatollahul Khamenei a declarat că a primit cu mare tristețe vestea amară a martiriului președintelui popular, competent și muncitor și a însoțitorilor săi.

Liderul a menționat că tragicul incident s-a petrecut în momentul în care Raisi și echipa sa încercau să servească poporul iranian.

Întreaga perioadă de responsabilitate a acestui om nobil și devotat, atât în timpul scurtului mandat al președinției, cât și înainte de acesta, a fost complet petrecută în eforturi neîntrerupte pentru a servi poporul, țara și islamul, a subliniat el.

“Dragă Raisi nu cunoștea oboseala”, a declarat ayatollahul Khamenei, adăugând că națiunea iraniană a pierdut un slujitor sincer și valoros în acest incident tragic.

De asemenea, el a remarcat că președintele Raisi a preferat satisfacția oamenilor, care echivalează cu satisfacția lui Dumnezeu, mai presus de orice altceva.

Prin urmare, ingratitudinea și ironiile unor răuvoitori nu l-au descurajat să lucreze zi și noapte pentru a realiza progrese și a îmbunătăți situația, a declarat ayatollahul Khamenei.

Liderul a menționat că personalități proeminente, inclusiv liderul rugăciunilor de vineri din orașul Tabriz, Seyyed Mohammad Ali Al-e Hashem, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian și guvernatorul din Azarbaijanul de Est, Malek Rahmati, precum și echipajul și-au pierdut viața în acest trist incident.

Conform articolului 131 din Constituție, vicepreședintele Mohammad Mokhber își asumă conducerea executivului, a declarat liderul.

Ayatollahul Khamenei l-a îndemnat pe Mokhber să ia măsuri pentru a alege un nou președinte în maximum 50 de zile, în cooperare cu ceilalți doi șefi ai celor trei ramuri ale guvernului.

Președintele iranian, ministrul iranian de externe și delegația care îi însoțea și-au pierdut viața după ce elicopterul care îi transporta s-a prăbușit duminică în provincia nord-vestică Azarbaijanul de Est din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Trupurile lor au fost găsite luni, după o amplă operațiune de căutare care a durat toată noaptea.

IRGC: Rolul epic și inspirat al președintelui Raisi trebuie să rămână mereu viu

Corpul Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran își exprimă condoleanțele pentru “martiriul onorabil” al președintelui iranian Ebrahim Raisi și al anturajului său în urma prăbușirii unui elicopter în provincia Azarbaijan de Est.

Într-o declarație de luni, IRGC a declarat că amintirile președintelui și rolul “inspirator și epic” în îndeplinirea unor responsabilități importante și sensibile în cadrul instituției islamice, în special în timpul mandatului său prezidențial de trei ani, trebuie să rămână mereu vii și să servească drept un bun model.

Acesta a adăugat că instituția islamică va continua să avanseze în direcția construirii unui “Iran puternic” și a promovării “civilizației islamice moderne” pe baza orientărilor prudente ale liderului Revoluției Islamice, ayatollahul Seyyed Ali Khamenei, și a sprijinului națiunii iraniene.

Instituția islamică va acționa în continuare cu mai multă hotărâre pentru a învinge și dezamăgi dușmanii jurați, a subliniat aceasta.

IRGC a declarat că viața președintelui Raisi s-a bazat întotdeauna pe pietate, sinceritate, dreptate și încredere în Dumnezeu, ceea ce poate conduce poporul iranian în viitor.

Răposatul președinte a încercat întotdeauna să rezolve problemele țării și ale oamenilor folosind capacitățile existente, se arată în declarație.

Președintele iranian, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian și delegația care îi însoțea și-au pierdut viața după ce elicopterul care îi transporta s-a prăbușit duminică în provincia nord-vestică Azarbaijanul de Est din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Trupurile lor au fost găsite luni, după o operațiune de căutare masivă care a durat o noapte întreagă.

Teheran: Martirajul lui Raisi, Amir-Abdollahian nu va perturba politica Iranului

Martiriul președintelui iranian Ebrahim Raisi și al ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian nu va perturba rolul regional și internațional al țării, afirmă Ministerul de Externe.

Într-o declarație de luni, ministerul a prezentat condoleanțe nobilei națiuni iraniene pentru decesul președintelui popular și al ministrului său de externe, precum și al însoțitorilor lor.

Acesta a declarat că martiriul acestor figuri proeminente nu va cauza, fără îndoială, nicio perturbare în determinarea aparatului diplomatic al țării de a servi interesele naționale și nu va avea niciun impact asupra rolului “pozitiv și constructiv” al Republicii Islamice în ecuațiile regionale și globale.

În ultimii trei ani, Raisi și Amir-Abdollahian, în calitate de președinte și ministru de externe al Iranului, au jucat un rol crucial în istoria politicii externe iraniene, a adăugat acesta.

Aceștia au depus eforturi mari pentru a îmbunătăți statutul Iranului pe scena internațională și pentru a promova convergența și legăturile cordiale între țările și națiunile din regiune, a menționat acesta.

De asemenea, ministerul a salutat eforturile deosebite ale regretatului președinte și ministru de externe iranian de a crea relații constructive în sistemul internațional și de a sprijini instaurarea justiției în regiune și în lume.

De asemenea, ministerul și-a exprimat recunoștința sinceră față de liderii și națiunile lumii, personalități politice și religioase, precum și față de organizațiile internaționale pentru simpatia lor față de poporul și guvernul iranian.

Președintele iranian, ministrul iranian de externe și delegația care îi însoțea și-au pierdut viața după ce elicopterul care îi transporta s-a prăbușit duminică în provincia nord-vestică Azarbaijanul de Est din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Trupurile lor au fost găsite luni, după o operațiune masivă de căutare care a durat o noapte întreagă.

În urma martiriului lui Amir-Abdollahian, ministrul adjunct de externe iranian pentru afaceri politice, Ali Bagheri Kani, a fost numit șef al comitetului internațional și ministru de externe interimar.

Bagheri Kani, care este, de asemenea, negociatorul șef al Iranului cu marile puteri mondiale pentru a revigora acordul nuclear din 2015, a fost numit în această funcție de către prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi.

Liderul Revoluției Islamice, ayatollahul Seyyed Ali Khamenei, a declarat luni că, în conformitate cu articolul 131 din Constituție, Mokhber își asumă atribuții interimare în conducerea executivului.

SUA prezintă condoleanțe Iranului pentru martiriul președintelui Raisi

Statele Unite și-au exprimat condoleanțele cu privire la moartea în martiriul președintelui Ebrahim Raisi și a delegației care îl însoțea, în urma prăbușirii unui elicopter într-o zonă muntoasă izolată din nord-vestul Iranului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a prezentat luni condoleanțe într-o declarație.

“Statele Unite ale Americii își exprimă condoleanțele oficiale pentru moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, a ministrului de externe Amir-Abdollahian și a altor membri ai delegației lor în urma prăbușirii unui elicopter în nord-vestul Iranului.”

De asemenea, alianța militară NATO a transmis condoleanțe “poporului iranian pentru moartea președintelui Raisi, a ministrului de externe Amir-Abdollahian și a altor persoane”, a scris purtătoarea de cuvânt Farah Dakhlallah pe contul său de X.

Papa Francisc a transmis condoleanțe liderului Revoluției Islamice, ayatollahul Seyyed Ali Khamenei.

“Încredințând sufletele celor decedați milostivirii Celui Atotputernic și cu rugăciuni pentru cei care plâng pierderea lor, în special pentru familiile lor, trimit asigurarea apropierii spirituale a națiunii în aceste momente dificile”, a scris papa într-un mesaj telegrafic.

Raisi și-a pierdut viața alături de delegația care îl însoțea, după ce elicopterul lor s-a prăbușit duminică în pădurea Dizmar din provincia Azarbaijanul de Est.

Foto: Liderul Republicii Islamice Iran, ayatollahul Seyyed Ali Khamenei (L), a avut încredere deplină în președintele Ebrahim Raisi (sursa: leader.ir)

Abonează-te la canalul blogului Podul Persan al Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter! El are și canal din Telegram.

Leave a comment