Синдромът на Одисей

Синдромът на Одисей

Рана Солеймани (източник: Рана Солеймани)

Синопсис

Това резюме на романа “Синдромът на Одисей” от Рана Солеймани е споделено с Персийския мост на приятелството по повод първата годишнина от смъртта на Махса Амини, смърт, която предизвика протести и даде началото на движението “Жена. Живот. Свобода”. Психолозите свързват синдрома на Одисей или синдрома на мигранта с хроничен и множествен стрес – картина на екстремен миграционен стрес, а не психично разстройство, което се появява при имигранти, живеещи в много неблагоприятни ситуации (самота, изключване, страх и безпомощност).

Нина, млада жена, решава да избяга от Иран, след като главорезите на Ислямската република нападат кампуса на Техеранския университет, пребиват до смърт студентите, арестуват съпруга ѝ Исаак и я обиждат и бичуват в затвора Евин. След като излиза от затвора, съпругът ѝ изчезва, без да остави никаква следа. Семействата на младоженците не могат да намерят дори гроба му. Братът на Нина, Сина, който е единственият ѝ приятел и утеха, заминава за Америка и загива при необичаен инцидент, докато плува в морето. Тялото му също не е намерено. Останала напълно без приятели и самотна, Нина изпада в силна депресия, пропилява дните си в къщи, чете книгите на съпруга си и се грижи за бебето си. Тъй като животът в Иран е непоносим, тя решава да избяга нелегално. Сдобива се с фалшив паспорт в Турция и когато пристига в Швеция, й казват да го пусне в тоалетната.  

След като пристига в Швеция, кошмарите ѝ тепърва започват. Тя намира клика от иранци, които ѝ показват как да се справи. Те ѝ уреждат фалшив брак с мошеник иранец на име Хошияр, който има шведско гражданство, за да остане в Швеция. След като преминава през безброй трудности, тя става сурогатна майка на шведска двойка, за да спечели малко пари. Приятелят ѝ Голи ѝ помага да си намери мизерна квартира, в която е изнасилена от Хошияр. С усилията на Голи възрастна шведска двойка се съгласява да позволи на Нина и сина ѝ да живеят в къщичка до дома им в тихо село.

Скоро Нина среща в селото швед на име Йохан и се впуска в обсебващо страстна връзка с него. След като отдавна се е разделил със съпругата си, Йохан скоро трябва да напусне селото, за да се върне в Стокхолм и да се грижи за дъщерите си. Тъй като дълго време не е чувала за него, Нина отива в Стокхолм и настоява да го види. Скоро Нина му казва, че се опитва да получи виза, за да замине за Америка. След като чува тази новина, Йохан се разстройва и почти я изнасилва, причинявайки ѝ кръвоизлив. Въпреки че я изоставя, Нина продължава да го преследва, а той вече не иска да я вижда. Осъзнавайки, че всичко е приключило завинаги, Нина изпада в отчаяние и излива потиснатия си гняв на изоставена жена върху сина си, като го игнорира. Една вечер тя разбива чаша с мляко на стената и Даниал си порязва коленете на парчетата и е откаран в болница. Неспособна да се справи с този странен инцидент, причинен от нея, тя припада. Социалните служби й отнемат Даниел. Тя изпада в пълно отчаяние и лудост.

Нина, придружена от Голи, започва садомазохистичните си сексуални приключения с мъже, които я подбират в нощните клубове. Тя води този мръсен живот, мислейки, че това е най-добрият начин да отмъсти на Йохан. Една вечер Нина го забелязва в нощен клуб с друга жена. След като я вижда, Йохан напълно я игнорира. Нина излиза от нощния клуб и е твърдо решена да остави всичко това зад гърба си и да води щастлив, нормален живот със сина си. Тя най-сетне открива радостта от самотата. След смъртта на баща ѝ в Иран майка ѝ прекарва шест месеца от всяка година с Нина.

Снимка: Корицата на “Синдромът на Одисей” (източник: Амазон)

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Последвай канала на блога “Персийският мост на приятелството” в YouTube! Блогът може още да бъде последван във Facebook и Twitter. Има и канал в Telegram.

Leave a comment