Ползите от членството на Иран в Шанхайската организация за сътрудничество са ограничени

Ползите от членството на Иран в Шанхайската организация за сътрудничество са ограничени

На 17 септември 2021 г. срещата на върха на Шанхайската органинзация за сътрудничество в Душанбе реши да издигне статута на Иран в нея от “наблюдател” на “член” (източник: The Tehran Times)

Водещият ирански външнополитически анализатор Дяко Хосейни коментира икономическите и външнополитическите ползи за Иран от членството в ШОС, както и влиянието, което това членство може да окаже върху отношенията му със САЩ, ЕС3 , Русия и Китай 

Приемането на Иран за пълноправен член на организация за сигурност, която обединвяа Русия, Китай, Индия, Пакистан и редица централноазиатски държави бе съпроводено с хвалебствени статии в иранския англоезичен официоз The Tehran Times. Външнополитически експерти и политолози начертаха светло бъдеще, в което отношенията с “Изтока” ще помогнат на Иран да преодолее икономиеската и социална криза, възникнала в резултат на международните санкции. Освен това те са уверени, че сега Иран ще има по-силни позиции в преговорите във Виена с групата на шестте водещи държави от международната общност относно възобновяването на ядреното споразумение, които Техеран замрази в навечерието на встъпването в длъжност на новия президент Ебрахим Раиси това лято. 

По-долу “Персийският мост на приятелството” публикува интервю с един от водещите ирански външнополитически експерти, които си позволява да изкаже алтернативно и критично мнение.  Дяко Хосейни е директор на Програмата за световни изследвания в Центъра за стратегически изследвания със седалище в Техеран. В интервю за Иранската работническа информационна агенция Хосейни коментира новият статут на “член” на Шанхайската организация за сътрудничество, който Иран получи на срещата на върха в Душанбе на 17 септември 2021 г. Според Хосейни независимо от успешното взаимодействие със страните азиатската организация за сигурност, Иран продължава да е спъван в своите икономически и външнополитически отношения заради санкциите. Освен това е прибързано да се смята, че Техеран се е поместил еднозначно и трайно в орбитата на Русия и Китай.

Това интервю бе публикувано в Иранската работническа информационна агенция на 18 септември 2021 г. и препечатано от “Барикада” в леко редактиран и допълнен вариант.

Първият въпрос на Иранската работническа новинарска агенция е какви са ползите за Иран от членството в ШОС. 

Според Хосейни ШОС е организация, която “е създадена специално за да даде сигурност на страните-членки срещу тероризма, екстремизма и сепаратизма”. Напоследък, главно заради небивалия икономически растеж на Китай и желанието му да инвестира в страните от Централна Азия и отвъд тях, ШОС се превръща в нещо като координатор на възможни икономически взаиомдействия. Но същността на тази организация не е икономическа. Ето защо, независимо, че Иран се присъединява към източна международна организация, той няма да може да се измъкне от санкциите, наложени от стожера на Запада – САЩ.

Една от причините за това е, че Ислямската република продължава да е в черния списък на Групата за финансови действия (FATF) – международно споразумение срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Иран и Северна Корея са двете страни, които не са се присъединили към FATF  

“Всички страни-членки на ШОС действат в рамките на международна финансова мрежа, която е регулирана от правила и стандарти, поддържани от западните сили и особено от САЩ”, напомня Дяко Хосейни. Ето защо страните-членки на ШОС няма да да могат да заобиколят правилата и стандартите на международната финансова система. Експертът е съгласен, че членството в ШОС изважда Иран от изолацията, наложена от Запада. Отношенията със страните членка на тази организация за сигурност ще се развият допълнително. Въпреки това Хосейни предупреждава, че иранската и международната общност трябва да осъзнават ограниченията на този външнополитически ход.  

“Според мене членството в тази организация не ни освобождава от необходимостта да полагаме усилия за отмяна на санкциите и за спазване на международните финансови стандарти. Доато Иран е под санкции и се намира в черния списък на FATF, страните-членки на ШОС ще се сблъскват с известни ограничения в своето икономическо взаимодействие с Иран.”, посочва специалистът. Така че членството само по себе си не дава автоматично предимство на Иран.

Друг въпрос към Хосейни стъпва на факта, че процесът по иранското присъединяване към ШОС продължи 16 години. Ирансата работническа новинарска агеннция се интересува до каква степен пълноправното членство в азиатската международна организация се дължи на новото правителство, което встъпи в длъжност през август 2021 г. 

“Правителството Раиси управлява отскоро. Все още Министерството на външните работи не е имало достатъчно възможности да въведе новия министър на външните работи в бюрократичния процес на функциониране на това правителство”, твърди Хосейни. Според него значителната част от преговорите за пълноправното членство на Иран в ШОС са реализирани в миналото.

“Персийският мост на приятелството” припомня, че през последните осем години външен министър на Иран бе Мохамад Джавад Зариф – иранският дипломат постигнал ядреното споразумение, което отвори път за иранската интеграция в международната икономика. Идването в Белия дом на Доналд Тръмп доведе до американското оттегляне от това споразумение и до завръщането на санкциите, чията социална цена се плаща от обикновените иранци в условията на бушуваща корона криза, безработица и инфлация. Блокирането на ядреното споразумение доведе до засилването на настроенията вътре в иранския елит и общество срещу администрацията на Хасан Рухани, който търсеше диалог със Запада. Това доведе и до постепенно преориентиране на Иран към отношения с Русия, Китай и към регионалната политика в Близкия изток, където той поддържа мрежа от съюзници в редица страни с шиитско население. 

В разговора си с Иранската работническа новинарска агенция Дяко Хосейни припомня, че в ШОС е имало държави, които са се противопоставяли на пълноправното членство на Иран. Тяхното мнение обаче не се е променило заради идването на власт на Ебрахим Раиси. Според Хосейни решаваща за зелената светлина към Техеран е била подкрепата на Русия и Китай. Преди време от ШОС са се опасявели, че Иран може да влезе във война със САЩ, което не е отговаряло на дългосрочните цели на Русия и Китай. Явно тези две ключови страни са решили, че подобен конфликт няма да се разрази в близкото бъдеще.

Иранската работническа новинарска агенция пита Дяко Хосейни и за влияниетон на това пълноправно членство върху преговорите във Виена, на които Иран и страните от шесторката, подписали ядреното споразумение търсят начини да го възкресят. Дали е по-вероятно санкциите да бъдат облекчени, след като Иран вече е член на ШОС?

“На Запад и особено в САЩ има опасения от нарастващото глобално влияние на Китай. Страховете са, че Иран ще премине изцяло в орбитата на Китай и Русия”, обяснява експертът. Според него обаче това пълноправно членство не значи, че Иран влиза напълно в орбитата на Китай и Русия. Например, Индия и Пакистан – два съюзника на САЩ, също са членове на ШОС. Членките на организцаията от Централна Азия също имат много добри отношения със САЩ, според Хосейни.

“Така че членството в тази организация не значи, че всички членове са в съюз с Русия и Китай. Не мисля, че членството в ШОС ще промени уравненията, свързани с преговорите за възобновяване на ядреното споразумение. Двустранните отношения на Иран с Китай и РУсия може да се смятат от някои американци за причина за безпокойство в дългосрочен план, но не до степен, че да засегнат пряко предстоящото възобновяване на преговорите във Виена. Затова не съм съгласен с хипотезата, че членството в тази организация ще ни даде по-силни позиции в бъдещите преговори със Запада”, заключава Дяко Хосейни.

Прочети на английски език!

Прочети на румънски език!

Последвай канала на блога “Персийският мост на приятелството” в YouTube! Блогът може още да бъде последван във Facebook и Twitter.

Leave a comment