Discuții privind cooperarea bulgaro-iraniană au avut loc la Biblioteca Austriacă din Ruse

Discuții privind cooperarea bulgaro-iraniană au avut loc la Biblioteca Austriacă din Ruse

Prof. Penka Anghelova îi înmânează doctorului Masood Ahmadi o carte despre Elias Canetti în limba germană (sursa: Centrul Cultural Iranian)

Șefa Societății Internaționale Elias Canetti, Prof. Dr. Penka Angelova, și șeful Centrului Cultural Iranian din Sofia, Dr. Masood Ahmadi, s-au întâlnit la 29 mai 2023 într-o atmosferă pozitivă

Acest text este o versiune ușor editată a unui comunicat de presă al Centrului Cultural Iranian din Sofia.

La 29 mai 2023, Dr. Masood Ahmadi, consilierul cultural al Republicii Islamice Iran în Bulgaria, s-a întâlnit cu șeful Societății Internaționale Elias Canetti, Prof. Dr. Penka Anghelova, și cu membrii echipei de conducere a acestei instituții la Biblioteca Austriacă din Ruse, care servește drept Centru Cultural Austriac.

În cadrul acestei întâlniri, care a avut loc în scopul continuării comunicării între Biblioteca Austriacă din Ruse și Centrul Cultural al Iranului de la Sofia, doamna Anghelova și-a exprimat satisfacția față de prezența reprezentantului cultural al Iranului într-unul dintre cele mai importante centre intelectuale din Ruse. Ea a anunțat disponibilitatea Bibliotecii austriece din Ruse de a coopera cu centrul cultural iranian. Prof. Angelova a anunțat, de asemenea, misiunea instituției culturale din Ruse de a contribui la o mai bună înțelegere a culturilor din Europa, Occident și Orient și de a dezvolta relații sincere și mai bune cu bogata cultură iraniană.

Șefa bibliotecii austriece a adăugat că Iranul este o țară foarte importantă, cu o cultură bogată. Biblioteca austriacă din Ruse este pregătită să desfășoare programe comune bilaterale sau multilaterale cu ajutorul Centrului Cultural Iranian pentru a dezvolta relațiile interculturale și pentru a prezenta oportunitățile și drepturile cetățenilor. Profesoara Anghelova a declarat că este fericită că consilierul cultural al Republicii Islamice Iran, cunoscând limba germană, ar putea stabili mai ușor relații mai strânse cu comunitatea internațională a Societății Elias Canetti. Cunoașterea limbii germane și a culturii germane permite oamenilor să aibă relații foarte bune cu comunitățile germanofone din Europa și să înțeleagă nevoia de înțelegere și interacțiune între culturi și cetățeni, o comunicare mai activă între cercetători, artiști și traducători, este convinsă prof. Angelova.

Dr. Masood Ahmadi, consilier cultural al Republicii Islamice Iran în Bulgaria, și-a declarat, de asemenea, plăcerea de a fi oaspete la Biblioteca austriacă din Ruse. El a demonstrat că este conștient de valoarea turistică și istorică a Rusei, unde centrul cultural iranian, ca reprezentant al țării istorice și străvechi a Iranului și al civilizației sale islamice, poate avea relații foarte bune cu organizații științifice și culturale, inclusiv cu cele care au legături regionale cu alte părți ale Europei.

Atașatul cultural iranian a adăugat că lumea de astăzi este plină de știri false și de dezinformări despre țări, culturi și societăți. Știrile false și dezinformarea sunt atât de răspândite încât există o nevoie serioasă de comunicare directă între cercetători. Iar cercetătorii independenți sunt mai necesari ca niciodată. Presa arogantă la distanță și mai ales în spațiul virtual depune eforturi serioase pentru a transforma națiunile și oamenii în dușmani unii împotriva altora, pentru a-și atinge interesele economice și politice.

Discuția s-a axat apoi pe înțelegerea faptului că comunicarea culturală sub forma unei cooperări directe între centre științifice, culturale și sociale, cum ar fi Biblioteca Austriacă și Centrul Cultural al Republicii Islamice Iran, poate fi o fereastră foarte bună către adevăruri și fapte pentru tineri. În acest fel, toți oamenii curioși pot dobândi o viziune mai complexă asupra lumii.

Dr. Ahmadi și-a exprimat interesul pentru organizarea de evenimente și programe care să permită cunoașterea culturii și istoriei Iranului islamic, în comun între acest centru și alte centre neguvernamentale și instituții orientate spre oameni, departe de curentele politice hegemonice. Astfel de activități ar permite oamenilor să se familiarizeze mai bine cu identitatea autentică, cu realitățile religioase și culturale.

În cele din urmă, s-a decis ca cea de-a doua întâlnire de cooperare între Biblioteca Austriacă și Centrul Cultural al Republicii Islamice Iran să aibă loc chiar la Centrul Cultural al Republicii Islamice Iran din Sofia.

Foto: Atașatul cultural iranian, Dr. Masood Ahmadi, se întâlnește cu echipa de la biblioteca austriacă din Ruse, condusă de Prof. Penka Angelova (sursa: Centrul Cultural Iranian).

Citește în limba engleză!

Citește în limba bulgară!

Abonează-te la canalul blogului Podul Prieteniei de pe YouTube, unde sunt publicate mai multe interviuri video şi audio! Blogul mai poate fi urmărit pe Facebook şi Twitter!

Leave a comment